Egy központi utasítás szerint a polgári jogok, a sajtószabadság és a jogi függetlenség kérdésköre is kerülendő a kínai felsőoktatási intézményekben - írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

Az újság két, magát megnevezni nem kívánó kínai egyetemi professzort idéz Sanghajból és Pekingből. Az érintettek elmondása szerint az egyetemi tanrendet illető tabutémák listáját a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottságának általános hivatala juttatta el a felsőoktatási intézményekhez, illetve azok tantestületei korlátozott köréhez. A bizalmasnak minősített dokumentum értelmében hét téma kerülendő az ország egyetemein - a hongkongi és tajvani intézmények kivételt jelentenek. A tabutémák között szerepelnek a polgári jogok, a sajtószabadság, az egyetemes értékek, a független törvényhozás és a KKP korábbi hibáinak ismertetése - írja a South China Morning Post a fennmaradó két téma említése nélkül. A professzorok egyértelmű visszalépésként értékelik az előírásokat, s komoly aggodalmukat fejezték ki azokkal kapcsolatban.

Egy harmadik professzor, Csiao Mu, a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének tanára a lapnak úgy fogalmazott: ő maga ugyan nem hallott a szabályozásról, annak létezése azonban a legkevésbé sem lepné meg. Csiao szerint az ideológiai frissítést a márciusban beiktatott új államfő, Hszi Csin-ping korábbi, balra húzó nyilatkozatai is előre jelezték.

Szólj hozzá!

Címkék: jog

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr625299210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása