Vélhetően korrupciós és egyéb fegyelemsértési ügyek miatt kényszerült távozni tisztségéből Csiao Li (Jiao Li), a kínai sajtóhivatal alelnöke, a központi televízió volt elnöke. Az ügy közvetve a vezetés legfelsőbb köreit érintheti, s így a kínai hatalomváltásra is hatással lehet - írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap.

    Csiaót a Kínai Sajtó és Publikációs Adminisztrációs Főhivatal (GAPP) helyettes vezetőjének posztjáról váltották le, előzetes bejelentés és hivatalos indoklás nélkül, önéletrajzát is levették a szervezet honlapjáról. Az ügy hátterében valószínűleg korrupció áll, de emellett Csiao nevével kapcsolatban szexbotrányról is hallani lehet - írja az SCMP. Az 57 éves férfit januárban nevezték ki a GAPP alelnöki posztjára, egy hónappal azután, hogy akínai központi televízió, a CCTV éléről elbocsátották. Az utóbbi szervezetnél eltöltött három és fél éve alatt Csiao rendkívül népszerűtlen vezetőnek számított, igazgatói székéből agresszíven próbálta a pártvonalat érvényesíteni.


    A hongkongi beszámoló szerint ezt várta el tőle Li Csang-csun (Li Changchun), Kínacsúcsvezetésének, a központi bizottság politikai bizottsága állandó bizottságának egyik tagja, a vezetésben ötödik helyen emlegetett propagandavezér. Ugyancsak ezt az utasítást kapta Csiao közeli szövetségesétől, Liu Jün-santól (Liu Yunshan), a Li Csang-csun helyére pályázó politikustól, aki jelenleg a központi bizottság propagandaosztályát vezeti. Csiao bukása ugyanakkor Liu sorsára is hatással lehet - írja a South China Morning Post. Ha bebizonyosodik ugyanis a korrupció vádja - akár más fegyelemsértéssel együtt -, az a Csiao körül állókra is rossz fényt vet majd, a korrupció ellen fellépni igyekvő, a vezetői feddhetetlenséget érvényesíteni kívánó pártvezetés pedig nem engedheti meg magának, hogy a legfelsőbb köreiben lévőkre bármilyen módon is árnyék vetődjön.

Szólj hozzá!

Címkék: media

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr464865564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása