A pekingi kormány szeretné elérni, hogy a kínaiak születéskor várható élettartama 2015-re közelítse meg a 76 évet, vagyis egy évvel legyen több, mint 2010-ben - e cél eléréséhez egészségügyi kormányprogramot dolgoztak ki, amelynek a részleteit pénteken ismertették Pekingben.

    A kormány tervei szerint 2015-re kialakul az országos egészségügyi szolgáltató rendszer, és minden egyes ember hozzájut az alapvető ellátáshoz. Az elképzelések között szerepel, hogy jelentősen csökkenteni kívánják a vizitdíjat, s az ország egészére vonatkozóan minőségi és hatékony egészségügyi rendszer kialakítását célozzák meg. A tervben az is szerepel, hogy a kórházak és az egészségügyi intézmények létrehozásában több teret engednek a magánberuházásoknak. Vállalatokat, alapítványokat, jótékonysági intézményeket ösztönöznek arra, hogy legyenek a szektor befektetői.  A 2015-ig terjedő időszakban növelni fogják a nem állami kórházakban a betegágyak számát úgy, hogy az egyenlő legyen az összes kórházi ágy 20 százalékával. Annak érdekében, hogy a lakosság mind nagyobb arányban kapcsolódjon be az egészségügyi biztosítási rendszerbe, a városiak és vidékiek éves egészségügyi támogatásának értékét a jelenleginek a másfélszeresére fogják növelni.


A kormány ígérete szerint az ellátás javítása érdekében a tervidőszak végére 150 ezer egészségügyi dolgozót fognak kiképezni a helyi - vidéki - közösségek számára. A születéskor várható időtartam tekintetében Kína továbbra is egy közepesen fejlett országnak felel meg. Pekingben 2011-ben az átlag 81,12 év volt, a rekordot Sanghaj tartja 82 évvel. A szakemberek a sanghaji eredményt nem kis részben a város orvosi ellátásának a jó minőségével magyarázták. A 2010. évi népszámlálásból kiderült, hogy a teljes népesség 13,3 százaléka 60 év feletti. A 65 évnél idősebbek száma meghaladja 100 milliót, arányuk csaknem 9 százalék, és évente 3,2 százalékkal emelkedik. A szakemberek úgy vélik: az ilyen korúak aránya 2050-re a teljes népesség egyharmadára fog nőni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr654865579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása