Tajvanon őrizetbe vettek három volt katonatisztet azzal a gyanúval, hogy tikos adatokat szolgáltattak ki Kínának - jelentette a tajpeji média hétfőn.

    A Tajvani-szoros két partját érintő legújabb kémbotrány szereplői között van Csang Csih-hszin, aki a haditengerészet meteorológiai és oceanográfiai hivatalában a politikai ügyeket felügyelte vezető beosztásban - derül ki a tajvani védelmi tárca közleményéből.  Csang - a gyanú szerint - még aktív korában kapcsolatba akart lépni a szárazföldi Kína tisztviselőivel, és "anyagi haszonszerzés céljából" másokat is beszervezett. A minisztériumi szóvivő közölte, hogy az üggyel kapcsolatban további két embert is őrizetbe vettek.  A hivatalos tájékoztatás szerint Csangnak csak korlátozott hozzáférése volt a haditengerészet adatbázisához, és a kiszivárogtatással Tajvan biztonságát lényegében nem veszélyeztette.

 A tajvani Apple Daily című lap úgy tudja, hogy nyolc embert vettek őrizetbe, és azt állítja, hogy Csang olyan adatok birtokában volt, amelyek a sziget tengeralattjárói és más hadihajói számára voltak fontosak.
    Tajvan és a szárazföldi Kína között - a fokozódó közeledés ellenére - nem ritkák a hasonló leleplezések. Az utóbbi idők legnagyobb visszhangot kiváltó esetének főszereplője egy tajvani tábornok volt, aki az amerikai-tajvani katonai programokról szóló titkos információkat hozott Peking tudomására.
    A férfi egymillió dollárt kapott szolgálataiért, a bíróság előtt beismerő vallomást tett, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

    A kínai polgárháborút és a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását követően, 1949 decemberében a vesztes Kuomintang párti köztársasági kormány Tajvanra menekült. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajvan képviselte Kínát. A Kínai Népköztársaság - a sajátos status quo ellenére - területe részeként tekint a szigetre, és a mindenkori pekingi vezetés egyik legfontosabb célja az ország békés újraegyesítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr534876187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása