A közszükségleti cikkek árát alapul véve is egyre drágább az élet Sanghajban és Pekingben a világ más nagyvárosaihoz, üzleti központjaihoz képest - számolt be kutatási eredményeiről a South China Morning Post című hongkongi napilap kedden.

A megélhetést befolyásoló változások egyre inkább dilemma elé állítják a külföldieket, amikor el kell dönteniük: maradnak-e, tovább dolgoznak-e Kína nagy metropoliszaiban - állapítja meg a cikk szerzője. A lap elsőként az élelmiszerboltok kínálatának árát veti össze a világ legdrágább városai között számon tartott hongkongi és londoni árakkal. Megállapítja, hogy a leggyakrabban vásárolt termékek kosarában például fél kiló kenyér átlagára Hongkongban 8,6 hongkongi dollár (240 forint), ugyanaz Londonban 9,93 (277 forint), míg Pekingben 13,52 hongkongi dollár (377 forint). Negyed kiló Starbucks kávébab Hongkongban 80 hongkongi dollár (2200 forint), Londonban 50 (1400 forint) és Pekingben 105 (2900 forint). A lap általánosságban megállapítja, hogy a külföldi, tehát import áruk többsége a szárazföldi Kínában drágább, míg a hazaiak, így például a tojás, olcsóbbak.

A helyzetet tovább "rontja" az ingatlanok piaci árának és bérletének nem szűnő növekedése, az import autók, valamint a külföldi márkájú, minőségi, de nem ritkán Kínában gyártott ruházati termékek, cipők nyugati mércével összehasonlított kiemelkedően magas ára. A Mercer nemzetközi tanácsadó és szolgáltató cég legutóbbi, éves megélhetési költségeket alapul vevő felmérése azt állapította meg, hogy Peking és Sanghaj drágább, mint New York és London. Sanghaj a 16., Peking a 17. helyre került a listán, míg London a 25. helyet kapta, New York pedig a 32. helyen végzett. Hongkong továbbra is az élmezőnyben maradt: a 9. volt.

Más nagyobb kínai városok is egyre drágulnak, a déli Sencsen és Kanton például a 30. és a 31. helyre került, 13, illetve 7 helyet előre ugorva egy év során. A világ legdrágább és legolcsóbb városainak a The Economist Intelligence Unit (EIU) által készített toplistáján Pekinget és Sanghajt ugyancsak New York és London elé sorolta.

1 komment

Címkék: gazdasag

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr904930948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2012.11.29. 07:36:45

Jó dolgokat ír a cikk, de érdemes a két dolgot külön nézni.

Az olyan nyugati cikkek, mint kávébab, normális kenyér (értsd. olyan, amit mi, európaiak annak tartunk) a luxuscikk kategória Kínában.
250 gramm tejföl a kínai nagyvárosokban 35-40 RMB, azaz bőven ezer forint felett van az ára. Hongkongban ugyanezt a harmadáért-feléért meg lehet venni.
De ez a kereslettel is összefügg (ezek a termékek Kínában az átlag boltok polcán nem találhatóak meg, nem adnak el belőle nagy mennyiségben), de ez nyilván változik olykor. Erre példa a tej, tizenöt éve 40-50 RMB körül volt 1 liter tej ára, napjainkban viszont 12-15 (mindezt a nem elhanyagolható infláció mellett!).

Ugyanakkor közismert tény, hogy már nem csak az import drága, Kína és ezen belül elsősorban a kínai nagyvárosok mennyit drágultak. Jó minőségű ruhát gyakorlatilag ma kiskereskedelmi forgalomban olcsóban lehet venni Amerikában, mint Kínában (miközben Kínában gyártott termékekről beszélünk). A lakásárak Shanghaiban, Pekingben, de szerte az országban olyan ütemben emelkednek,hogy ma Shanghaiban a legalacsonyabb áru használt lakás ára is magasabb a legdrágább budapesti új építésű lakásénál.
süti beállítások módosítása