Kofi Annan, az ENSZ volt főtitkára és Jüan Long-ping agrártudós, a szuperrizs néven ismert hibridrizs nemesítője kapja idén a kínai Konfuciusz-békedíjat - jelentették be a szervezők a hétvégén.

Mindkét nyertes már többszörös jelöltje az idén harmadik alkalommal kiosztandó békedíjnak. Kofi Annan az ENSZ reformjához és újjászületéséhez való jelentős hozzájárulásáért, Jüan pedig a hibridrizs nemesítésében elért történelmi sikeréért és a globális élelmiszer-ellátás segítéséért érdemelte ki az elismerést. A nyertesek mellett Bill Gates, a Microsoft egyik alapítója, a Kína által második számú tibeti vallási vezetőként, a tizenegyedik pancsen lámaként elismert, 21 éves Gyaltsen Norbu, Ban Ki-mun jelenlegi ENSZ-főtitkár, Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök, Vang Ting-kuo kínai társadalmi aktivista és Tang Ji-csie, a Pekingi Egyetem filozófiaprofesszora szerepeltek a jelöltek listáján. 

Tavaly Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek ítélték oda az elismerést, "országos és nemzetközi szintű békefenntartó tevékenységéért, kifejezetten pedig a NATO líbiai bombázásának ellenzéséért". Azt megelőzően Lien Csant, Tajvan korábbi alelnökét, a nacionalista Kuomintang tiszteletbeli elnökét jutalmazták a Tajvan és Kína közti kapcsolatok javításáért. Egyikük sem jelent meg a díjkiosztón, Putyin helyett két cserediák, Lien Csan helyett egy kínai kislány vette át az elismerést. A távolmaradó nyertesek sorát idén Jüan törheti meg, aki várhatóan személyesen veszi át a díjat a hónap végén Hongkongban tartandó átadóünnepségen. 

A Konfuciusz-békedíjat 2010-ben alapították, azt követően, hogy kiderült: a börtönben ülő kínai ellenzéki Liu Hsziao-pónak ítélték oda a Nobel-békedíjat Oslóban. A hivatalos indoklás szerint a díj a béke hagyományos kínai és ázsiai felfogását hivatott népszerűsíteni, a Nobel-díj nyugatközpontúságának ellensúlyaként. Az eddig 100 ezer jüanos (3,5 millió forint) helyett idén már 1,5 millió dollár jár az elismeréssel, amely - jegyezték meg a szervezők - több mint a Nobel-békedíjjal járó 1,2 millió dolláros összeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr264945652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása