A kínai vezetés újabb régiókra terjesztette ki a gazdasági szerkezetátalakítás fontos részének tartott adóreformot, amely az ország csaknem felében már hatályban van - írja a China Daily hétfői kiadása.

Az új rendelkezés értelmében az önálló közigazgatási egységként működő északkelet-kínai Tiencsin, valamint a kelet-kínai Csöcsiang és a közép-kínai Hupej tartomány közlekedési és szolgáltató iparában váltja fel mostantól az iparűzési adót az általános forgalmi adó (áfa) - tájékoztat a lap az adózási hivatal közlésére hivatkozva. Jövőre további ágazatokban, így a telekommunikáció, a vasúti közlekedés és a felszerelés iparágban is adónem-váltás várható - áll a közleményben. A három régió csatlakozásával immár több mint 900 ezer vállalat részesül a programban, amit az idén év elején Sanghaj városában vezettek be kísérleti jelleggel, majd azt ősszel tíz újabb tartományra, többek közt Anhujra, Csiangszura, Honanra és a fővárosra, Pekingre terjesztették ki. 

Az adófajták közti váltás előnye, hogy áfa-alanyiság esetén adóbevalláskor számos tétel leírható, így például az üzemanyagköltségek vagy a felszerelésre fordított kiadások, míg az iparűzési adó alapját - tekintet nélkül a költségekre - pusztán a cégek árbevétele jelenti. Az általános forgalmi adózásra való áttérés a gazdaságösztönzés mellett a kettős adózás elkerülését is segíti, amely a vállalatok számára a múltban sokszor gondokat okozott.  Az adók csökkentésével próbál segíteni a lassuló GDP-növekedés és az emelkedő költségek által leginkább sújtott gazdasági ágazatokon a kínai kormány. Az adózási rendszer megújítása a kínai gazdaság szerkezetátalakításának is fontos eleme, ez pedig a jelenlegi ötéves tervben (2011-2015) is prioritásként szerepel. 

A statisztikák szerint az év első 10 hónapjában a reform 22,5 milliárd jüannel (788 milliárd forint) csökkentette a sanghaji vállalatok adóterheit, bevezetése utáni első két hónapban 2,5 milliárd jüannel (88 milliárd forint) a pekingi cégekét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr64945717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása