Az éves bruttó hazai termék (GDP) akár egyharmadára is rúghat a kínai árnyékbankrendszer mérete - állítja a Cajhszin pénzügyi és gazdasági újság.

A lap becslései szerint a hivatalos bankrendszeren kívüli kölcsöntevékenységet végző árnyékbankrendszer mérete a 15-17 ezer milliárd jüant (egy jüan 35 forint) közelíti. Ez a korábban becsültnél is nagyobb, a teljes hivatalos banki eszközállomány 12-13 százaléka, illetve az éves GDP nagyjából egyharmada. A Cajhszin összeállításában rámutat: a kínai árnyékbankrendszer legjellemzőbb szereplői a magánhitelezők, a tröszttársaságok és a különböző vagyonkezelő cégek. Tevékenységük az elmúlt években jelentős mértékben bővült, többek között azért, mert a túlfűtött ingatlanpiac lehűtése céljából a hitelhez jutás feltételeit jelentős mértékben megszigorította a központi vezetés. Ezzel párhuzamosan a hivatalos bankrendszeren kívüli finanszírozási csatornák és a nem-banki pénzügyi tevékenységek is megerősödtek. A statisztikák szerint a lakossági hitelállomány 2000-es évekbeli 80-90 százalékban a bankokból származott, ez az arány 2010-re 60 százalék közelébe csökkent.

Az újság szerint a kínai vezetés tisztában van az árnyékbankrendszer, főképpen a Kínában illegális magánhitelezés jelentette problémákkal és kockázatokkal. Annak felszámolására ugyanakkor átfogó és radikális reformok végrehajtása szükséges - hangsúlyozza a lap. Példaként a gazdasági válság után nehéz helyzetbe került kelet-kínai Vencsou városa szolgálhat, amely illegális kölcsöneiről és az ezeket vissza fizetni nem tudó, a menekülést választó vállalkozóiról vált hírhedté.

A vencsoui magáncégek, valamint a kis- és közepes vállalatok megsegítésére a vezetés márciusban egy példa nélküli, 12 pontos csomaggal állt elő. Többek közt megkísérlik az illegális kölcsönök legalizálását, lehetővé teszik ugyanis a magáncégek számára a pénzügyi szolgáltatások fejlesztését, és szorgalmazzák az állami tulajdonban lévő bankok kisvállalkozásoknak való fokozott hitelnyújtását. A magáncégeknek tavasztól jogukban áll vállalati kötvényeket kibocsátani, valamint forrásokat gyűjteni, ezen túl közvetlen offshore beruházásokat is eszközölhetnek. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, annak az ország más részeire való kiterjesztése segítheti az illegális finanszírozás elleni harcot, csökkentheti az árnyékbankrendszer méretét - írja a Cajhszin.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr994956637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása