A helyi kormányzati vezetők vagyonának nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza kommentárjában a kínai Hszinhua állami hírügynökség, s utal a dél-kínai Kuangtung tartományban kísérleti jelleggel bevezetendő átvilágításra, valamint emlékeztet arra, hogy a Ming-dinasztiában elevenen megnyúzták a kenőpénzt elfogadó hivatalnokokat.

A Hszinhua az utóbbi idők botrányai nyomán arról ír, hogy az online közösség egy része kifogásolja: a kormányzati vezetők vagyonbevallása nem nyilvános, azt csupán feljebbvalóiknak kell benyújtaniuk. Amíg azonban ennek a rendszernek nem lesz nyilvános kontrollja, nem válhat igazán hatásossá - véli a szerző. Az ellenállás ugyanakkor meglehetősen nagy, az érintettek sok helyütt a magánéletükbe való beavatkozásnak tekintenék vagyoni állapotuk közszemlére tételét. Ez azonban nem fogja megakadályozni az internetezőket abban, hogy a világhálón leplezzék le a megkérdőjelezett jövedelemből szerzett, drága órákkal vagy ingatlanokkal rendelkező, gyanúsnak tartott tisztségviselőket.

A Hszinhua megjegyzi, hogy Jü Cseng-seng volt sanghaji párttitkár, akit a közelmúltbeli pártkongresszuson a legszűkebb csúcsvezetésbe választottak be, közölte, hogy ha szükséges, ő nyilvánosságra hozza vagyoni helyzetét. A cikk arra is emlékeztet, hogy a kommunista párt új vezetése világossá tette: a korrupciót olyan veszélyes jelenségnek tartja, amely a párt összeomlásához és az állam bukásához vezethet. A hírügynökség felidézi a hétszáz évvel korábbi Ming-dinasztia korszakát, amikor a megvesztegetett hivatalnokokat elevenen és a nyilvánosság előtt megnyúzták. Hozzáteszi: az elrettentés hiábavalónak bizonyult, s a "nemzet kórjának" nagy szerepe volt abban, hogy a dinasztia végül elbukott.

Ezért is - érvel a Hszinhua - egyedül a más országokban is alkalmazott módszerrel, a vagyoni helyzet nyilvánosság elé tárásával lehet a korrupciónak gátat szabni. Kritikus lépésről van szó, de meg kell tenni - vélekedik a hírügynökségi kommentár szerzője.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr484956650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása