Válságos időket élnek a kínai alkoholgyártók, alig három héttel a legutóbbi botrány után most a legismertebb iparági vállalat, a Moutai került a szennyezéssel kapcsolatos vádaskodások középpontjába.

 A leginkább luxuslikőrjeiről ismert vállalatot egy személyazonosságát felfedni nem kívánó, Suj Csing-huang nevet használó hongkongi befektető vádolta meg azzal, igazolni tudja, hogy a Moutai termékeiben a megengedettnél sokkal több található az egyik legveszélyesebb lágyítóból, a DEHP ftalátból. A szer nagymértékben fogyasztva a többi között a szív és a vese rendellenes működéséhez, elhízáshoz, a másodlagos nemi jellegek torzulásához vezet. A befektető rámutatott: a Hurun Kutatóintézet szerint a világ negyedik legértékesebb márkájaként számon tartott Moutai egy tetszőleges üzlet polcáról levett termékében a megengedett érték csaknem másfélszeresét mutatták ki független vizsgálati eredmények. Az ezt alátámasztó bizonyítékokat a Sina internetóriás által üzemeltetett egyik blogra töltötte fel a hétvégén a vádaskodó.

Az eset kipattanása után hétfőn a Moutai részvényeinek árfolyama meredeken zuhanni kezdett, s a cég a kereskedés felfüggesztésére kényszerült. A vádak alól a vállalat a sanghaji tőzsdén tisztázta magát: az oda benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy az elmúlt egy év során három független vizsgálati hatóság, így az állami, a Kujcsou tartománybeli és egy sanghaji cég is ellenőrizték a cég termékeit, s a vizsgálatok során egyikük sem talált azokban rendellenességet. A a Moutai a termelőegységeiben készített fényképeket is közzétette, arra bátorítva fogyasztóit, befektetőit és a különböző szintű ellenőrző hatóságokat, hogy látogassanak el gyáraiba és laborjaiba.

A történtek az iparág iránti bizalom alacsony szintjére világítanak rá, s emiatt is válthattak ki befektetői pánikot. Alig három héttel ezelőtt, november végén egy másik, Jiugui márkanevet viselő, a felsőbb árkategóriába tartozó alkoholban a megengedett érték többszörösét találták egy rákot okozó lágyítóból. Akkor azt lehetett olvasni, hogy ez - megfelelő szabványok és előírások hiányában - az egész iparágra jellemző lehet. Az élelmiszerbiztonság kérdése komoly gondokat okoz Kínában, a lakosságot évek óta aggsztja. A kereskedelmi minisztérium a múlt hónap végén bejelentette: a biztonság fokozása érdekében az élelmiszerlánc fokozott monitorozását tervezi, s annak részeként a felelősségre vonáson is szigorít. Az egészségügyi minisztérium szintén a kedélyek nyugtatására törekedett, mondván: a még nem szabályozott területeken is országos szabványokat igyekszik felállítani, amelyhez a lakosság javaslatait is várja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr34960256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása