Minibusz ütött el egy kisfiút egy kelet-kínai város piaci utcáján, s a járókelők ugyanúgy közömbösen reagáltak, mint egy évvel korábban egy a mostanira rendkívül hasonlító eset során. A társadalomkutatók ismét a morális válságról, a társadalmi szolidaritás hiányáról beszélnek.

A kelet-kínai Csöcsiang tartomány Tunghsziang városában történt esetről készült felvétel láttán az interneten felháborodott tömegek, dühös emberek adtak hangot elítélő véleményüknek, a szakértők pedig a lakosságnak "elsősegélynyújtó" tanfolyamok szervezését sürgeti. A felvételt Vang Jü-csing néven tették közzé egy mikroblogon hétfőn, s azóta több mint 22 ezerszer továbbították. A felvételen jól látszik a kétségbeesett anya, az elinduló, majd a gázolás után megálló minibusz és a köré sereglő kisebb tömeg. A kisfiú súlyos sérüléseibe belehalt.

A gépkocsi vezetője és a szülők, a Kínában ilyenkor szokásos módon már megállapodtak a kártérítés 710 ezer jüanos (24,6 millió forint) összegében, s "cserébe" azt kérik az illetékes hatóságoktól, hogy ne folytassanak nyomozást, ne indítsanak eljárást bűncselekmény megállapítására. Az online közösség bírálja azokat, akik a bajban lévőkre ügyet sem vetettek, a bámészkodókat és annak a gépkocsinak a vezetőjét, akit egy nő megkért, hogy segítsen, de az elhajtott. A társadalomkutatók ismét a morális válságról, a társadalmi szolidaritás hiányáról beszélnek, és úgy vélik, népneveléssel kell az embereket megtanítani ismét arra, hogy segítsenek egymáson. Az érintettek azzal védekeztek, hogy nem igazán tudták, mihez kezdjenek, mit tegyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr354962154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása