Az elmúlt években Kínában tapasztalt óriási fejlődés több problémát is hozott magával, ezeket az ország igyekszik mielőbb megoldani - mondták kínai szakértők a Magyar Külügyi Intézetben az ország fejlődéséről tartott rendezvényen hétfőn.

Hszie Cse-csiang, a Kínai Központi Pártiskola szociológiai tanszékének igazgatóhelyettese kijelentette: az elmúlt harminc évben a reformoknak köszönhetően hatalmas fejlődés ment végbe Kínában, egyúttal sok probléma is jelentkezett. Kiemelte, az elmúlt években tapasztalt változások az ország egészére hatással voltak, és olyan mértékű volt a fejlődés, amilyenre szerinte az elmúlt évezredben nem volt példa. Ezért a változás által okozott problémák is súlyosak, a társadalom minden rétegére kiterjednek - közölte. Kifejtette, a városi és a vidéki lakosság életfeltételei között hatalmasak a különbségek. Mindig is létezett ilyen eltérés, de az elmúlt időszakban elért fejlődés sokkal jelentősebb volt a városban, mint vidéken, ezért még inkább nőttek a különbségek - vélekedett.

Azonban nemcsak a területek, országrészek, hanem a társadalmi osztályok között is komoly különbségek vannak az életkörülmények tekintetében - mondta. Úgy látja, Kínának ezért arra kell törekednie, hogy a középosztály erősödjön, a társadalom felső és alsó rétegei pedig mind kisebbek legyenek. Jelenleg ugyanis csak a kínai társadalom húsz százalékáról mondható el, hogy a középosztály része - tette hozzá. Megjegyezte, Kína azt szeretné, ha a zárt társadalom nyitottá, modernné válna.

Vang Tung-szan, a kínai tudományos akadémia kutatója azt mondta, a nyolcvanas években megduplázódott Kína GDP-je, a kilencvenes években sikerült ezt ismét elérni, és arra törekednek, hogy a 21. század elején ezt megint elérjék, hogy az ország közelítsen a fejlett államok szintjéhez.  Kifejtette, Kína az elmúlt tíz évben is történelmi léptékű fejlődést ért el: 2002 és 2011 között az éves növekedés átlagosan 3,9 százalék volt, az ország a világgazdaság hatodik legnagyobb gazdaságából a második lett, 4,4-ről 10 százalékra nőtt a részesedése a világgazdaságban. Az egy főre jutó GDP 1135 dollárról 5432 dollárra nőtt ebben az időszakban - mutatott rá. Hangsúlyozta, Kínának azonban több nehézséggel is meg kell küzdenie. A fejlődés továbbra is kiegyensúlyozatlan, fenntarthatatlan, nehezen koordinálható, valamint kevés forrás jut kutatásra és fejlesztésre, ezért a fejlődés "inkább mennyiségi, semmint minőségi" jellegű - vélekedett.

Vang Tung-szan is beszélt arról, hogy a vidéki infrastruktúra nem felel meg a 21. századi igényeknek, a városi és a vidéki lakosság életkörülményei, a város és a vidék fejlettsége között még mindig nagyok a különbségek. Úgy vélte, Kínának fenntarthatóvá kell tennie a gazdasági fejlődését, javítania kell az emberek életkörülményeit, és olyan strukturális reformokra van szükség, amelyek nagyobb hangsúlyt helyeznek az innovációra, a város és a vidék fejlődésének közelítésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr644970291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása