Leginkább magas lakhatási és mindennapi kiadásaik, valamint gyermekeik iskoláztatása miatt aggódnak ma a kínai városlakók - derül ki egy friss központi felmérésből.

A kínai Társadalomtudományi Akadémia által kedden bemutatott, rendes éves, a szociális viszonyokat vizsgáló "kék könyv" tíz kínai nagyváros lakosainak megkérdezésével készült. A kötetből kiderül: az emberek általános életkörülményeiket tekintve elégedettek, a fogyasztói bizalom mutatója 2009 óta stabil értéket mutat. Az előző évekhez képest ugyanakkor emelkedett a magukat gazdasági nyomás alatt érzők aránya, arányuk jelenleg 51,3 százalékot tesz ki. A legtöbb válaszadó, 57 százalék a lakhatási problémákat nevezte meg aggodalmainak elsődleges forrásaként, mindennapi élethez kapcsolódó kiadások miatt több mint 49 százalékuk, gyermekeik iskoláztatása miatt pedig a megkérdezettek egyharmada aggódik.

A problémák és a nyomás alól az elmúlt év során megtakarításaikat növelni tudók sem mentesülnek - derül ki a válaszokból. A városlakók csupán alig 7 százaléka tervezi, hogy a korábbinál többet költ idén, 60 százalékuk úgy fogalmazott, inkább bankbetéteit gyarapítaná. Egy másik, a kínai központi bank gondozásában kedden megjelent negyedéves felmérés szintén azt mutatja: a kínai lakosság fokozottan aggódik a hazai árak jövőbeli alakulása miatt. A megkérdezetteknek jelenleg csupán ötöde elégedett az árszínvonallal, a legtöbben túl magasnak tartják azokat, és több mint 70 százalékuk emelkedésre számít a közeljövőben is. Az árak kordában tartása a kínai gazdaság legfontosabb középtávú céljai közé tartozik, azt a jelenlegi, 12. ötéves tervben (2011-2015) is lefektették a döntéshozók, a tavasszal leköszönő és a hatalomra lépő politikusok is többször megerősítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr584972426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása