Másfél hónappal a megválasztása után elégedetten nyilatkozik a helyi sajtó a Kínai Kommunista Párt (KKP) új főtitkáráról, ám arról, hogy Hszi Csin-ping valóban reformer lesz-e, megoszlanak a vélemények.

A Hszinhua hírügynökség Hszi eddigi korrupcióellenes lépéseit emeli ki, valamint az általa közvetített, a "mindennapi emberekhez közel álló" vezető képét dicséri, ami a politikát és a politikusokat környező, idejétmúlt misztériumot segít felszámolni. "A kínai közvélemény elvárásai magasak, a kihívás abban rejlik, sikerül-e megfelelni ezeknek az elvárásoknak" - fogalmaz az írás. A kezdet pozitívnak bizonyult, ugyanakkor nehéz lesz az út folytatása, amely többek között a vezető réteg privilégiumainak felszámolását is szükségessé teszi majd az elemzés szerint. Kérdés, ez milyen formában és milyen mélységben valósul meg. Példaként a monopóliumok felszámolásának vagy a jövedelmi különbségek csökkentésének szándékát említi a cikk, mindkettő hátterében valószínűsíthetően komoly érdekharcok állnak, az előző vezetéseknek ezért sem sikerült a kérdések érdemi rendezése.

A South China Morning Post hongkongi újság szintén "jó kezdetről" cikkezik, mondván: a KKP Központi Bizottsága Állandó Bizottságának tagjai, azaz a csúcson lévő vezetők eddig következetesen cselekedtek, a bevezetett központi intézkedésekre pedig pozitív reakciók születtek. A lap ugyanakkor megemlékezik arról is, hogy a leköszönő vezetés, Hu Csin-tao államfővel és Ven Csia-pao miniszterelnökkel az élen, szintén komoly reformokat jelentett be tíz évvel ezelőtt, ám azokat azután nem vitte véghez. Egy másik írásában a lap élesen úgy fogalmaz, a gazdasági reformok véghezviteléhez elengedhetetlen a kormányzás átalakítása, propaganda helyett konkrét cselekvésekre van szükség.

A Cajhszing magazin írásában optimizmusának ad hangot, Hszi Csin-pingnek a  nagyszabású kínai átalakulást elindító Teng Hsziao-pingéhez hasonló dél-kínai útját és az új pártfőtitkár által ott tett megjegyzéseket idézve. A kínai felső vezetésnek megvan a bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen az országot fenyegető kihívásokkal, és elszánt az idealisztikus és ideológiai korlátok leépítésére is - véli a lap. A reformokkal kapcsolatosan több lap és elemzés is úgy fogalmaz: akár akarja, akár nem, az új vezetés kénytelen lesz változásokat foganatosítani, azokat ugyanis túl sokáig halasztották már, s ahogy azt korábban a Stratégia és Reform kínai agytröszt írta, a következő évtized lehet a kínai vezetés utolsó nagy lehetősége, hogy ezt véghez vigye, enélkül válság várhat rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr24973915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása