A gazdasági válság miatt lassabban nőtt a kínai gazdagok száma és vagyona az idén - derül ki egy friss felmérésből.

A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi tanácsadó cég és a Kínai Építési Bank közös tanulmánya szerint a kelet-ázsiai ország teljes, magántulajdonban lévő, befektetési célokra felhasználható eszközállománya az idén eléri a 73 ezer milliárd jüant (2556 ezer milliárd forint). Ez az előző évhez képest 14 százalékos növekedés, miközben a 2009-2011 közötti bővülés üteme átlagosan évi 24 százalékot tett ki - mutat rá a jelentés. A statisztikákból az is kiderül, hogy a legalább 6 millió jüan (210 millió forint) szabadon felhasználható vagyonnal rendelkezők száma 17 százalékkal 1,74 millióra nőtt. Ez szintén lassulást mutat az elmúlt három év 38 százalékos átlagos éves növekedéséhez képest.

A tanulmány kiemeli, hogy a hagyományosan a leggazdagabbnak számító keleti parti városok - mint például Sanghaj vagy Kuancsou - az országos átlag alatti mértékben gazdagodtak 2012 során. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az ország fejletlenebb középső és nyugati tartományai - így Anhuj vagy Hunan - átlag felett teljesítettek, akad olyan terület, ahol a gazdagok száma egy év leforgása alatt 30 százalékkal növekedett. A kínai gazdaság növekedésének motorja az ország belső területei felé mozdul el, Anhuj, Hunan, Hopej, Szecsuán, Senszi tartományok komoly növekedési potenciállal bírnak - írja a jelentés. 

A BCG egy korábbi tanulmányában azt jósolta: az évtized végére a kínai lakosság egyötöde, vagyis mintegy 280 millió ember számít majd tehetősnek, vagyis rendelkezik majd évi 20 ezer és egymillió dollár közötti jövedelemmel, miközben jelenleg 120 millióan mondhatják el ezt magukról. A tehetős kínaiak 2020-ra 3,1 ezer milliárd dollár vásárlóerőt képviselhetnek, ami a világ összes fogyasztásának 5 százalékát adja. A becslések szerint az évtized végére a kínai fogyasztás a japán emberek 2020-as fogyasztását közelíti majd, 28 százalékkal haladhatja meg Németországét, és csaknem háromszorosa lesz Dél-Koreáénak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr454976458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása