Újabb, élelmiszerekkel való visszaélésekre derült fény Kínában: egy országos vizsgálat során a termékek tíz százaléka nem felelt meg a normáknak - számol be a sina.com hírportál.

A pekingi minőség-ellenőrzési hivatal összesen csaknem 2700 vállalat megegyező számú termékét vette górcső alá, 28 különféle kategóriát, így az élelmiszereken kívül bútorokat, építőanyagokat, mezőgazdasági termékeket vizsgálva. Az országos teszt során csaknem 10 százalékuk, több mint 260 termék bizonyult egészségkárosítónak, így többek között étolaj és pörkölt diófélék mintáiban találtak a nemzeti normákat meghaladó mennyiségű káros anyagot - adta hírül a sina.com a hivatal közlésére hivatkozva. A vizsgált étolajféléknek szintén csaknem egytizede bukott meg a teszteken, így számos mintában találtak rákkeltő hatású anyagokat, a megengedettnek sokszor két-háromszorosát. Hasonló arányban buktak meg az országban népszerű csemegének számító mogyoró- és dióminták, amelyekben nagy mennyiségű, a májat és az immunrendszert károsító és daganatos megbetegedéseket okozó gombamérget, aflatoxint találtak. Az érintett vállalatok súlyos büntetésre számíthatnak, akár egy végleg eltilthatják őket az élelmiszeripartól - írja a hírportál. 

A kelet-ázsiai országban hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszer-biztonság kérdése, szinte alig telik el hét anélkül, hogy újabb gondokra vagy botrányra derülne fény. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében. Az elmúlt évben a tejipar, az alkohol, a gyorséttermek, a gyógyszerek, gyermekételek terén voltak botrányok, amelyek többek közt a Liptont, a Carrefourt, a KFC-t vagy a McDonald'sot is érintették.  A pekingi és a sanghaji hatóságok idén tavasztól a szabályozások fokozását és az előírások ellen vétők fokozott büntetését ígérték, a kritikusok szerint ugyanakkor a gyártás oldaláról kellene elejét venni a problémáknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr534996740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Hartwell White 2013.01.03. 23:30:48

Hulljon a férgese. Addig jó, míg nem exportálják.

Fasommm 2013.01.04. 08:25:47

@¡Viva La Onda!: ...de exportálják. Tele van az Auchan is Tesco is Kinai mogyoróval, gesztenyével, stb.

kpityu2 2013.01.04. 09:53:30

A kérdés az, hogy mekkora a határérték ami miatt büntetnek.
Van az a lobbierő, ami egészségesnek nyilvánít egy mérgező mennyiséget is.

KinaKid 2013.01.04. 10:40:25

emlekszem meg a tavalyi balhera mikor larvakat talaltak a kupak alatt a nongfu asvanyvizekben... amugy en azota is altalaban azt veszem es iszom :)
(mikor taiwanon eltem ott is volt egy `mekis olajos` botrany, eleg nagy visszhangja volt annak is akkor)

www.chinadaily.com.cn/business/2011-07/25/content_12974595.htm akit esetleg erdekel (a tagadas a nongfu reszerol)

Brix 2013.01.04. 11:19:16

Aflatoxin nálunk is van, nem kell ahhoz Kínába menni. Egy átfogó vizsgálatot megérne nálunk is, mi kerül be a kereskedelmi forgalomba. Az egész élelmiszeripar egy aljas bűnszövetkezet, akik halálba kergetik a gyanútlan fogyasztókat! Tele van minden rákkeltő anyagokkal, antibiotikumokkal, mesterséges színezékkel, aromákkal, tartósítóval, ízfokozóval. Minden arról szól, hogy lehet olcsóbb pénzből előállítani, és extraprofittal eladni a terméket

grovian 2013.01.04. 11:32:38

KinaKid: en valtottam Nestle-re, ill mikor lehet import San Benedettora (1.5l=10RMB).

Fuxika 2013.01.04. 13:01:39

Ezért jó, ha van egy ki kerted, és azt művelgeted minden nap, és akkor egész jó minőségben tudsz termelni, ízleteset. Például a barátnőmnek is van egy kis háromszög alakú kertecskéje, amit minden nap élvezettel művelgetek. Igaz, ő cserébe minden nap megízleli az uborkatermést, meg a mogyorót is.
süti beállítások módosítása