Kína folytatja a rendszeres járőrtevékenységet területi vizein a Kelet-kínai-tengeren és a Dél-kínai tengeren egyaránt - közölte az állami óceánügyi hivatal vezetője.

"Egy élesebb és a korábbinál sokkal bonyolultabb helyzetben nagyobb felelősséggel, rendületlenül támogatjuk az ország tengeri jogait és érdekeit" - hangoztatta Liu Caj-kuj  igazgató egy országos konferencián. Liu konkrétan is megemlítette a Tiaojü(japánul Szenkaku)-szigetek térségét, s megnevezte Japánt, Vietnamot és a Fülöp-szigeteket, mint az ország területi szuverenitását veszélyeztető államokat. Kitért arra is, hogy Kína karbantartást fog végezni tengeri bázispontjainál, lezárja a dél-kínai-tengeri vizek elnevezésének listáját és kutatásokat végez kizárólagos gazdasági övezetén, a kontinentális talapzattól számított 200 tengeri mérföldes távolságon belül. Elhangzott, az elmúlt négy hónapban hajók és repülőgépek végeznek járőrözést a Tiaojü-szigeteknél, s az is, hogy tavaly áprilisban tengerészeti járőrhajók "mentettek meg kínai halászokat egy Fülöp-szigeteki hadihajó zaklatásától".

Kínában ugyancsak csütörtökön tették közzé egy körlevélben, hogy országos felmérés keretében az idén számba veszik a Kínához tartozó szigetek természeti kincseit, feltérképezik azok geológiai adottságait, s területükön környezeti vizsgálatokat végeznek. A felmérést várhatóan 2016-ban fejezik be. Földmérési, térképészeti és térinformatikai hivatal szinte ezzel egy időben közleményében arról tájékoztatott, hogy folytatják a hibás térképek begyűjtését, gyártóik elfogását. 2005 óta 750 ezer térképet foglaltak le, s összesen 1800 ügyben léptek fel. A közlemény kitér arra is, hogy Kína több szomszédos országgal is területi vitában áll, ezért különösen is fontos a közvélemény figyelmének felhívása a megfelelő információkra. A kampányt hamarosan kiterjesztik a térkép alapú GPS globális helymeghatározó termékekre is - áll a dokumentumban.

A Kína és szomszédai közötti területi viták láthatóan összefogásra készteti az érintett országokat, s épp csütörtökön a japán külügyminiszter a Fülöp-szigeteken a két ország tengeri biztonsági együttműködésének erősítéséről állapodott meg partnerével.

11 komment

Címkék: sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr645014429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warlimont 2013.01.14. 10:13:02

Ez a szar Kina agresszivabb, mint a hideghaborus Szovjetunio volt. Bekesebb lenne a vilag nelkuluk, es sajnos a nyugati vilag hozta letre ezt a diktatura-piacgazdasag torzszulottet, amikor az evszazadok alatt letrejott tudast es technologiai 20 ev atadta a teljes ipari termeles kinaba kiszervezesevel.

nemsirunk 2013.01.14. 10:24:58

Tulajdonképpen egy lokális háború Ázsiában sok szempontból jól jönne mindenkinek nyugaton.

Mindfield 2013.01.14. 10:56:40

@nemsirunk: Hát, ha azok ottan elkezdenek háborúzni, azt te is megérzed ám!

Dr.Bio74 2013.01.14. 11:24:43

Detto. A pénzcsinálók Kínába vittek szinte mindent gyártást és technológiát, és a frankó nagy profit érdekében kiszolgáltatták az anyaországokat. Minden szart megvettünk tőlük, lényegtelen volt, hogy vacak, lényegtelen volt, hogy az Eu szigorú környezetvédelmi, munkavédelmi szabályrendszerével (mint a gyártást drágító szempontok)szemben olyan helyekről származnak, ahol ezeket a szempontokat egyáltalán nem is érvényesítik, cak legyen ócsó ! Nesztek, Eu a padlón, Kína meg erős, és egyre agresszívabb hatalom. Megjegyzem, régebben is próbálkozott erőszakos megoldásokkal ( mint ahogy a súlycsoportjából mindenki ).

Anselmo 2013.01.14. 11:33:39

Minden országnak joga van megvédeni a saját határait. Kínának is.

capacete 2013.01.14. 11:49:25

@Anselmo: De arra nincs joga, hogy vitatott területeket egyoldalúan erőszakkal szerezzen meg.
A Szenkaku-szigeteknél Japán jogcíme egyértelműen sokkal erősebb, mint a kínai igények, nem véletlen, hogy Kína nem akarja a kérdést nemzetközi bíróság elé vinni.

Érdekes tény egyébként Kínáról, hogy még soha nem volt egyetlen ügye sem a hágai Nemzetközi Bíróság előtt, mert nem fogadja el a Bíróság joghatóságát. Ez sokat elmond Kína nemzetközi joghoz való viszonyáról, és egyben szépen utánozza a Szovjetuniót is...

nemsirunk 2013.01.14. 17:03:14

@Dr.Bio74: Az ilyen folyamatok ellen tenni nem nagyon lehetséges. Pontosan tudják azok a nagy világcégek, hogy a gyártás Kínába telepítésével saját maguk alatt (is) vágják a fát, de egyszerűen nem képesek másként működni. Ha nem a profit rövid távú maximalizálására törekednek, akkor nem veszik a részvényeiket és a termékeiket, csődbe mennek, a konkurencia átveszi a helyüket.
A mai technikai fejlettség szintjén senki sem képes szabályozni a gazdaságot, még az USA sem. Ezért vagy a világ fejlettség szintjét kell visszavenni radikálisan (világháború), vagy az irányítást kell olyan kormányzat kezébe tenni, akinek valóban van hatalma a világgazdaságot szabályozni (világkormány).

Anselmo 2013.01.15. 08:55:58

@capacete: "Érdekes tény egyébként Kínáról, hogy még soha nem volt egyetlen ügye sem a hágai Nemzetközi Bíróság előtt"

Az USA-nak és Izraelnek se nagyon volt... biztosan azért, mert ők maradéktalanul tiszteletben tartják az emberi jogokat :)

capacete 2013.01.15. 09:34:37

@Anselmo: Hogy hogy jön egy Kínával foglalkozó blogba hirtelen az USA és pláne Izrael, azt nem tudom, mindenesetre ez sokat elmond rólad.

Egyébként tévedsz (direkt nem fogalmazok erősebben), az USA-nak rengeteg ügye volt a Nemzetközi Bíróság előtt és Izrael kapcsán is hozott a hágai Bíróság tanácsadó véleményt a palesztin megszállt területeken épített biztonsági kerítés miatt.

Kínának ezzel szemben a mérlege egy szép kövér 0.

Anselmo 2013.01.16. 08:54:32

@capacete: "mindenesetre ez sokat elmond rólad."

személyeskedsz? és szerinted mit mond ez rólam?

capacete 2013.01.16. 10:06:51

@Anselmo: Én egy kínai témához tárgyba vágó hozzászólást tettem. Te válaszképpen az USA-ról és Izraelről kezdtél beszélni, aminek semmi köze nincs ehhez (és még ráadásul igazad sem volt).

Ebből arra következtetek, hogy neked is mindenről a Párizs-New York - Tel Aviv tengely jut eszedbe, persze lehet, hogy tévedek...
süti beállítások módosítása