Kína térképészeti céllal hamarosan földméréseket végez a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigeteken és zátonyokon - erősítette meg az állami térképészeti hivatal kedden Pekingben.

 A hivatal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az országhoz tartozó szigetekre vonatkozó földméréseket és térképészeti munkákat 2009-ben indították el, és a partvonaltól számított 100 kilométeren belül már végeztek. A második szakaszban kerül sor a távolabbi szigetekre. Ezek közé tartozik a Tiaojü (japánul Szenkaku) nevű lakatlan szigetcsoport is. A hivatal hangsúlyozta, hogy e tevékenységük "az ország tengeri jogainak és érdekeinek védelmét szolgáló erőfeszítések része". A tájékoztatón kiosztott dokumentumból kiderült: az elmúlt év végéig sikeresen befejezték 6400 sziget beazonosítását, pontos helymeghatározását, s több mint 4900 sziget térképét készítették el háromféle léptékben. Kína ezzel párhuzamosan folytatja a szigetek névadási programját, amivel ugyancsak az érintett területek feletti szuverenitását kívánja közvetve kifejezni.

A kelet-ázsiai óriás több környező állammal is területi vitában áll, így a Dél-kínai-tengeren a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal, míg a Kelet-kínai-tengeren Japánnal. Japánnal az utóbbi hónapokban rendkívüli módon elmérgesedett a helyzet, mert a Tiaojü (Szenkaku)-szigeteket mindkét ország a maga területe részének tekinti, s csakúgy mint Tokió, Peking is a maga fennhatósága, közigazgatási felügyelete alá tartozónak vallja. A kérdéses területen a két ország őrhajói kerülgetik egymást, és rendszeresen fölszólítják egymást a távozásra. Kínai polgári felderítő repülőgépek már behatoltak a szigetek légterébe, de kínai katonai gépek is megjelentek a környéken, Japán pedig F-15-ös vadászgépeket küldött, hogy elriassza a "betolakodókat". 

 Elemzők egy része az új japán miniszterelnök, Abe Sindzo eddigi megnyilvánulásai alapján a korábbiaknál még kevésbé tartják kizártnak, hogy kisebb, akár fegyveres incidensre is sor kerülhet a térségben, míg mások bíznak a diplomáciai megoldásban. Kedden Pekingbe érkezett Hatojama Juiko volt japán kormányfő. Sajtóértesülések szerint az ellenzéki politikus is a feszültség enyhítésére törekszik majd vendéglátóinál. Ugyancsak kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) helyettes igazgatója, kínai központi bank volt kormányzó-helyettese, Csu Min, Hongkongban úgy nyilatkozott, hogy Kína és Japán minden bizonnyal meg fogja találni a válságból a kiutat. "Egyik fél sem szeretne háborút és egyik fél sem engedhet meg magának egy háborút" - mondta egy kétnapos szakmai fórumon Csu. Úgy vélte, Ázsia két vezető gazdaságának fokoznia kellene gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatait, s meggyőződését fejezte ki, hogy ez előbb-utóbb meg fog történni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr285020410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása