A kínai gazdaság növekedése 2012-ben 7,8 százalék volt, a negyedik negyedévben 7,9 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz képest - közölte az országos statisztikai hivatal pénteken.

Megfigyelők a negyedik negyedévben a korábbinál erősebb emelkedésre is számítottak, mivel a fogyasztásra, ipari kibocsátásra és új hitelekre vonatkozó adatok gyorsabb bővülésre engedtek következtetni. A bruttó hazai össztermék 7,8 százalékos bővülése az 1999-ben mért 7,1 százalékos növekedés óta a legalacsonyabb volt, de a tervezett 7,5 százalékot meghaladta. 2000 óta ez volt az első 8 százalék alatti érték. A statisztika, és az általa tükrözött folyamatok mindazonáltal egyre bizonyosabbá teszik, hogy a világ második gazdasága túl van a fordulóponton és egy fenntartható növekedés irányába indult - vélik elemzők. Hozzáteszik, nem számítanak ösztönző pénzügyi csomagra, vagy radikális beavatkozásra, a gazdaságirányítás a korábbiakhoz képest némileg óvatosabb, mérsékeltebb növekedési célok mellett a központi pénzek ésszerű felhasználására törekszik.

A friss számok szerint az ipari termelés növekedése tavaly 10 százalékos volt, a növekedés üteme a 2011. évinél 3,9 százalékponttal volt alacsonyabb - közölte Ma Csien-tang, a statisztikai hivatal vezetője. Az ipari nyereség 2012 első 11 hónapjában 3 százalékkal nőtt éves viszonylatban. Az állóeszköz-beruházások 2012-ben 20,6 százalékkal bővültek 2011-hez képest, a növekedés üteme itt is csökkent 3,4 százalékponttal az előző évhez képest. Az ingatlanfejlesztésbe 16,2 százalékkal több pénz áramlott, mint tavaly, a növekedés üteme itt 11,9 százalékponttal alatta marad az egy évvel korábbinak.

A fogyasztás 15,2 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó hónapjában, míg az egész évben 14,3 százalékos volt az emelkedés, 2,8 százalékponttal alacsonyabb, mint 2011-ben. A kiskereskedelmi értékesítés volumene decemberben 13,5 százalékkal, míg a teljes évben 12,1 százalékkal nőtt tavaly.  A lakásárak a legtöbb kínai városban - 70-ből 54-ben - novemberről decemberre emelkedést mutattak. Egymást követően ez volt a harmadik hónap, amelyben a központi célok ellenére folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak. Mindössze 8 városban tapasztaltak mérséklődést, a többiben nem volt változás. Éves szinten 40 városban mutattak ki áremelkedést az új ingatlanok piacán decemberben, míg egy hónappal korábban 25 volt a számuk. Elemzők az idei növekedést 8 százalék körülire teszik, a Világbank a héten módosította előrejelzését 8,6 százalékról - a még mindig gyors ütemet jelző - 8,4 százalékra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr65027530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása