Kína minden vitás kérdését kétoldalú tárgyalásokkal, békés úton kívánja rendezni a Fülöp-szigetekkel - nyilatkozta a manilai kínai nagykövet, miután a délkelet-ázsiai ország külügyminiszter-helyettese  jegyzékben közölte: nemzetközi bíróság elé viszi a Kínával való területi vitát.

Theresa Lasaro külügyminiszter-helyettes bejelentette azt is: a döntést illetően konszenzusra jutottak a Dél-kínai-tengert érintő kérdésekre vonatkozó, 1982-ben elfogadott dokumentum aláíróival, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországaival. A Fülöp-szigetek kormánya korábban úgy döntött:  az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) alá tartozó, választott bírósághoz fordul. Manila az egyezményre hivatkozva azt állítja, hogy a partjaitól 200 tengeri mérföldön belüli terület kizárólagos gazdasági övezete, és ebből fakadóan szuverenitása kiterjed a Scarborough-zátonyra és térségére, amelyet Kína Huangjan-sziget néven a magáénak tart.

Peking azonban az egyezmény szándékos félremagyarázásának tekinti ezt, mondván, hogy Manila ily módon nem szerezhet területet, nem sértheti meg más országok szuverenitását. Az állítja, hogy dokumentumokkal képes bizonyítani a sziget Kínához tartozását, s hozzáteszi, hogy a szigetet a Fülöp-szigetek 1997-ig maga is egyértelműen országa területén kívülinek tüntette fel a térképein. A Hszinhua kínai állami hírügynökség  ugyanakkor rámutatott:  Kína eltökélt abban, hogy a Dél-kínai-tengert érintő vitában érintett országokkal békés tárgyalásokon keresse meg a megfelelő megoldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr745036927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása