Két évtizeddel hatalomra kerülése után visszavonulhat a politika élvonalából Csiang Cö-min volt elnök, az elmúlt húsz év kínai belpolitikájának meghatározó személyisége.

A hírt a héten korábban több kínai napilap is megszellőztette, arra hivatkozva, hogy Csiang nevét a Kínai Központi Televízió (CCTV) a múlt héten elhunyt Jang Paj-ping tábornok temetéséről szóló híradásában Hu Csin-tao jelenlegi elnök, Hszi Csin-ping pártfőtitkár és a legfelsőbb vezetés, a Központi Bizottság Állandó Bizottságának (KBÁB) tagjai után említette. Ez most fordult elő először azóta, hogy a volt elnök 2002-ben átadta a főtitkári posztot Hu Csin-taonak, majd két év múlva, 2004-ben a párt Központi Katonai Bizottságának elnöki székéből is távozott. Nevét ezt követően is - rangjának és befolyásának jeléül - másodikként, Hu után, de a KBÁB többi tagjának neve előtt említették. A hírt szerdán a Hszinhua állami hírügynökség is megemlítette, hangsúlyozva: a döntés Csiang Cö-min "nemes karakterét és nyitottságát" tükrözi.

Az idén 86 éves korábbi elnök nyugdíjba vonulásáról a Kínai Kommunista Párt novemberi kongresszusának kapcsán már megindult a találgatás. Csiang ugyanakkor nyáron többszöri nyilvános szereplésével is jelezte: még számolni kell vele. Biztosra vehető, hogy a kulisszák mögött a politikus a leköszönő és az új vezetés kialakításában is kulcsfontosságú szerepet játszott; a Hu Csin-tao vezette KBÁB kilenc tagjából öt a Csiang nevéhez köthető, a "kishercegeket" is magában foglaló "sanghaji klikk" tagjai közül került ki. A novemberben megválasztott új vezetés hét tagjából négy szintén ezzel a tömörüléssel hozható kapcsolatba, maga Hszi Csin-ping pártfőtitkár, Kína leendő elnöke is Csiang Cö-min védence.

Csiang hivatalos rangsorból való visszavonulása sem jelenti feltétlenül azt, hogy teljes mértékben kivonná magát a politikából, és erre karakteréből sem lehet következtetni. A hatalmi viszonyok nagyító alá vételekor Csiang mellett a leköszönő Hu Csin-tao elnök szerepe lehet a másik kérdés. Az elemzők túlnyomó többsége nem valószínűsíti, hogy az erőtlennek tartott elnök elődjéhez hasonló szerepre készülne, a legvalószínűbb, hogy terminusának lejártával, idén márciusban végleg visszavonul.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr435037387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása