Drasztikusan csökkent a fiatalok száma az elmúlt három évtized során Hongkongban - a trend folytatódása a különleges igazgatású terület gazdasági teljesítményét is negatívan befolyásolhatja.

 A hongkongi statisztikai hivatal (CSD) által nyilvánosságra hozott adatok szerint a 15-24 év közöttiek aránya a 7,1 milliós lakosság mindössze 12,6 százalékát tette ki 2011 végén, miközben a 1980-as évek elején még 22,5 százalék volt. A 65 év felettiek aránya ezzel szemben 13,5 százalékra rúgott 2011 végén, mely - a jelenlegi trendek szerint - 2018-ra akár 17 százalék felé nőhet, 2040-re pedig a lakosság harmada tartozhat ebbe a korcsoportba. Jelentős változás a következő években sem várható, erre enged következtetni a csökkenő termelékenységi ráta: a statisztikák szerint a hongkongi nők átlagban egy gyermeket vállalnak, annak ellenére, hogy a pekingi egykepolitika nem vonatkozik a területre. A CSD egy korábbi tanulmánya szerint öt év múlva újabb 100 ezerrel csökken a 15-24 év közöttiek száma, mely 2025-re már a 650 ezret sem éri majd el.

A fiatalok számának csökkenése a következő években komoly munkaerő-hiányhoz vezethet és Hongkong termelékenységének visszaesésében is megmutatkozhat, ami a terület ázsiai és globális versenyképességére is negatív hatással lehet. A népesség elöregedésének veszélyeire tavaly egy helyi kormányzat által kiadott tanulmány is rámutatott. Eszerint a munkaképes korú lakosság csökkenése és a strukturális munkanélküliség miatt a következő öt évben legalább 14 ezer állás betöltetlen marad majd, s elsősorban a képzett munkaerő terén várható hiány. Utóbbiért a térségbeli országok közt is fokozódik majd a harc, a népesség elöregedése ugyanis Ázsia-szerte gondot okoz, az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) becslése szerint a következő negyven év során megduplázódik az idős lakosság aránya a kontinensen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr745036923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása