Őrizetbe vett a kínai rendőrség egy tibeti férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban rávette társát, hogy gyújtsa fel magát - jelentette a kínai média csütörtökön.

A Tungzsen megyei rendőrségnek még időben sikerült meghiúsítania az önégetést. Az ügy elvezette a hatóságokat egy 27 éves tibeti férfihez, aki - a rendőrségi jelentés szerint - közeli kapcsolatot tartott fenn a radikálisnak ismert, Tibet függetlenségéért harcoló Tibeti Ifjúsági Kongresszussal. A szóban forgó tibeti férfi állítólag Indiában egy "szeparatistákat képző" intézetben tanult. Őt szándékos emberöléssel gyanúsítják, míg az öngyilkosságra készülő szerzetessel szemben a közbiztonság veszélyeztetése miatt indult eljárás. Január közepén az északnyugat-kínai Kanszu tartományban vettek őrizetbe hét embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy rábeszéltek egy helyi tibeti fiatalembert az önégetésre. A 26 éves fiatalember belehalt a sérüléseibe.

A kínai média decemberben azt jelentette, hogy Szecsuan tartomány  egyik megyéjében a rendőrség egy szerzetest és az unokaöccsét azzal gyanúsított, hogy 2009 óta nyolc tibetit vettek rá, hogy felgyújtsák magukat. 2009 márciusa óta több mint 90 önégetést jelentettek a tibetiek lakta kínai területekről, s ezekről külföldi tibeti szervezetek azt állítják, hogy a "kínai elnyomás és a vallásgyakorlás korlátozása" elleni tiltakozások, illetve az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma hazatérést követelő akciók. Pekingi és helyi tibeti vezetők ezzel szemben úgy vélik, hogy a Tibet függetlenségéért küzdő erők áldozzák fel a többnyire fiatal embereket "önös céljaik", a "tibeti kérdés" nemzetközi szinten történő napirenden tartása érdekében.

Szólj hozzá!

Címkék: tibet

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr45042257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása