Hamis személyazonosító dokumentumokat felhasználva húsz ingatlant vásárolt egy nő Kínában, az eset több vetülete miatt is jelentős visszhangot kapott a kínai sajtóban.

Az eset a sokadik az internetes lebuktatások elmúlt hónapokban csak felerősödő sorában, azt ugyanakkor volumene és az adatcsalás is érdekessé teszi. Az interneten már csak "háznővérként" emlegetett 49 éves nő négy kínai városban is lakosként volt regisztrálva, amire a híresen szigorú lakásregisztrációs rendszer miatt nem adódik legálisan lehetőség.  A rendszer csak a helyi városi polgársággal rendelkezőknek teszi lehetővé, hogy lakást vásároljanak, ezzel is szabályozott keretek közt tartva az ingatlanpiacot. A háznővér hamis dokumentumait felhasználva az ország különböző pontjain 20 ingatlant vásárolt, összesen egymilliárd jüan (36 milliárd forint) értékben. 

A pénz - állítása szerint - rendes jövedelméből származik, ami azért is megtámadható, mert a nő egy vidéki bank helyettes vezetőjeként dolgozott. A közbiztonsági minisztérium különleges csoportot alakított az eset kivizsgálására, jelentős számú érintettet és komoly mértékű korrupciót sejtve a háttérben.  A botrányt megelőzően, szintén hamis dokumentumokat felhasználva, egy kínai hivatalnok 31 ingatlanával, egy másik 22 lakásával bukott le. A Hszinhua hírügynökség azt írja, hogy az esetek a lakóhely-regisztrációs dokumentumok feketepiacának virágzására engednek következtetni. 

A hírügynökség információi szerint illegálisan 30 ezer jüanos (egymillió forint) kezdő áron lehet vásárolni ilyen papírokat, amelyek ráadásul nem is hamisak, gyakran ugyanis a helyi rendőrség állítja ki őket. A dokumentumok nem csak ingatlanpiaci befektetést, de adócsalást, illegális utazást, bankszámlanyitást is lehetővé tesznek. A közbiztonsági tárca szóvivője a héten így fogalmazott: azokat a rendőröket, akiket dokumentumhamisításon érnek, azonnali hatállyal elbocsátják munkahelyükről és komolyan megbüntetik. A hatóságok a lakóhely-regisztrációs rendszer felügyeletének megerősítését is kilátásba helyezték, a lakosságot pedig arra biztatták, jelentsék a hasonló eseteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr85046408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása