Azt követelik a hongkongi média képviselői a helyi kormánytól, hogy vonjon vissza egy törvényjavaslatot, amely szerintük a sajtószabadságot veszélyezteti - írta a South China Morning Post hongkongi napilap.

Az egész oldalas hirdetésként hétfőn megjelentetett petíciót több mint 1800 ember, köztük a sajtó képviselői és az őket támogatók írták alá. Azt követelik, hogy Leung Csun-jing kormányzó vonja vissza azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a helyi vállalatvezetők és menedzserek számára, hogy kérvényezzék: címüket, valamint személyazonosító okmányuk számát a közvélemény a jövőben ne tudja megszerezni. A kormány úgy fogalmaz, hogy a tervezet a cégvezetők személyiségi jogainak erősítését szolgálja. Az ellene demonstrálók szerint az viszont komolyan veszélyezteti a különleges igazgatású terület sajtószabadságát és általános nyitottságát, s előrelépés helyett visszalépést jelent. "A titkolózás a korrupciót segíti. Hongkong elért sikereinek egyik alapja a sajtószabadság és az információk szabad áramlása" - áll a petícióban. 

A kérdés azért is kulcsfontosságú, mert számos "anyaországi" kínai vállalat van adózási, tulajdonosi vagy más üzleti okokból Hongkongban bejegyezve, s a kínai legfelsőbb vezetés és családtagjainak vagyonosodási vizsgálatáról szóló, nagy port kavart újságcikkében korábban mind a The New York Times, mind pedig a Bloomberg hírügynökség felhasználta az azonosítók alapján visszakereshető információk lehetőségét. 

Egy vasárnapi közleményében Hongkong pénzügyi szabályozó irodája úgy fogalmazott: a változtatásokkal arra adnak választ, amit a közvéleménnyel való konzultációk során tapasztaltak. A hivatal hozzátette: már konszenzusra jutottak a törvényhozó tanáccsal a korlátozások szükségességéről, a vállalatvezetőket érintő információk pedig továbbra is elérhetőek maradnak a közszolgák vagy a felszámoló biztosok számára. Az iroda "a közösség információszerzését és az egymillió cégvezető személyiségi jogainak tiszteletben tartását is lehetővé tevő" szabályozáson dolgozik - fogalmazott a szervezet. A törvényjavaslatot a szakszervezetek szövetsége is ellenzi, mondván: az ellehetetleníti az alkalmazottak számára, hogy munkaadóikat leellenőrizzék.

A változtatások iránya sokak szerint a különleges igazgatású övezetnek Pekinghez való szorosabb igazodása jegyében történik. Leung január közepi kormányzói beszédében az anyaországgal való szorosabb kapcsolatokat sürgette, mondván: abból Hongkong csak profitálhat. A tavaly nyáron hatalomra került, túlságosan is Peking-barátnak tartott kormányzóval a lakosság 39 százaléka elégedetlen, s csupán 27 százalékra tehető azok aránya, akik elégedettek vele, így ő az elmúlt időszak egyik legnépszerűtlenebb vezetője - derül ki a Hongkongi Egyetem múlt heti felméréseiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr745049748

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.29. 10:39:11

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása