A kínai pénzügyi rendszer reformjának fontos lépéseként a hét elejétől Sencsen városában elindult az első olyan kísérleti program, amely lehetővé teszi a központi bank kamatkorlátozásaitól független kölcsönügyletek lebonyolítását - számol be az eseményről a kínai gazdasági sajtó.

A program keretében 15 hongkongi pénzintézetnek engedélyezte a banki szabályozó bizottság, hogy azok a jegybank bevonása nélkül Sencsen Csienhaj zónájában regisztrált vállalatoknak kölcsönt nyújtsanak, mintegy kétmilliárd jüan (1 jüan=36 forint) értékben. Erre korábban semmikor és a szárazföldi Kína területén sehol nem adódott lehetőség, a kínai központi bank a betéti kamatok számára felső, a hitelkamatok számára alsó határt szab, keretek köré szorítva a rendszert és ellehetetlenítve a bankok közti versenyt. A jelenleg 302 vállalatnak otthonul szolgáló, "kis Hongkongként" is emelgetett Csienhaj zónát tavaly júniusban hozta létre a vezetés, kifejezetten a most megkezdődött kísérlet céljából.

Minden címleten Mao elnök képe van

A kamatliberalizáció szükségességére korábban már számos hazai és nemzetközi szakértő is felhívta a figyelmet. Csou Hsziao-csuan, a központi bank kormányzója tavaly márciusban úgy fogalmazott, hogy  pénzügyi gyengeségeiket kiküszöbölték a kínai bankok, a rendszer stabil, vagyis az alapok adottak a kamatliberalizáció felé vezető újabb lépés megtételéhez. A piaci alapú kamatlábak a gazdasági reformok és a tőkepiaci nyitás kulcsfontosságú elemei, és jelentősen hozzájárulnának a vezetésnek a hazai fogyasztás fellendítését szolgáló intézkedéseihez.  Az első "szabadjüanos" projektek aláírói közt a telekommunikációs felszereléseket gyártó ZTE vagy a szociális platformjairól híres Tencent is szerepel, rajtuk kívül 17 vállalat vehet részt a kísérletben.  

A program a kínai valuta nemzetközivé válása felé vezető út egyik legfontosabb első állomása is lehet, és egészen biztosan kiélezi majd a versenyt a dél-keleti Sencsen, illetve Csienhaj és az északabbra fekvő Sanghaj városa között, mindkét metropolisz a határokon átívelő jüan-ügyletek központjává kíván ugyanis válni.  Kína előtt pénzügyi rendszerének szabadabbá tételét illetően még hosszú út áll: a kelet-ázsiai országnak teljes egészében fel kellene számolnia a pénzpiaci korlátokat, a jüanárfolyam rugalmasabbá tételére és a tőkeáramlás csatornáinak fokozatos megnyitására van szükség.

Szólj hozzá!

Címkék: bank

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr975051697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása