A remények szerint az illegálisan működtetett, úgynevezett "fekete börtönök" felszámolásába kezdhet a kínai vezetés, amely óriási lépést jelentene a sokat bírált igazságszolgáltatási rendszer reformjában, valamint az emberi jogok javításának terén.

Az ország történetében szinte példátlan módon kedden börtönbüntetésre ítéltek tíz embert Kínában, mert azok illegálisan bezártak 11 panaszost, akik beadványaikkal a fővárosi hatóságokhoz próbáltak fordulni. Az eset azért különös jelentőségű, mert a hivatalos szervek igen ritkán lépnek fel nyilvánosan is az illegális, úgynevezett "fekete börtönöket" fenntartókkal szemben. A "fekete börtönök" létezése nyílt titok az országban, oda a sérelmeikkel a tartományi vagy fővárosi hatóságokhoz fordulókat zárják, hogy "jobb belátásra bírják", vagyis panaszaik visszavonására kényszerítsék azokat. A speciális intézmények léte a panaszosrendszer jellegéből adódik, akinek ugyanis sérelme van, és helyi szinten nem tudja megoldani, tartományi, végső esetben országos szintre viheti azt.

A panaszosok helyi hivatalnokait ugyanakkor feltehetően minden egyes megoldatlan eset után felelősségre vonják, s minél több panaszos érkezik körzeteikből, annál valószínűbb, hogy politikai karrierjük is komoly csorbát szenved. Hogy ezt elkerüljék, a hivatalnokok "fekete börtönöket" tartanak fenn, ahol a hozzájuk tartozó elfogott panaszosok után 150-200 jüant (5300-7000 forint) fizetnek a börtönök üzemeltetőinek. A becslések szerint a panaszosok száma szerint több milliót tesz ki évente, s hogy ők milyen arányban végzik "fekete börtönben", azt nem lehet megbecsülni. Az illegális börtönök - az áldozatul esettek kiszivárgott beszámolói szerint - gyakran államilag működtetett szállodákban, kórházakban vagy pszichiátriai intézetekben vannak. Az ott fogva tartottakat az őrök kisemmizik, fizikai bántalmazzák, nem ritka az étel és az alvás megvonása, valamint a nemi erőszak sem - olvasható a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet 2009-es jelentésében.

A kínai kormány a korábbi években többször is hivatalosan tagadta a "fekete börtönök" létezését, így 2009-ben a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján vagy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentésére válaszul. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy a vezetés 2011-ben hivatalosan is kampányt hirdetett az illegális intézmények ellen, s a "fekete börtönök" konkrét említésével jelentek meg cikkek a hivatalos sajtóban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr195066623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása