Évről évre többen térnek vissza külföldi tanulmányaik befejeztével Kínába az ország kínálta javuló lehetőségek miatt - állítja egy új felmérés.

A kínai oktatási minisztérium alá tartozó, a külföldön élő kínai tudósokat egybegyűjtő szakmai szervezet (OCS) által összegyűjtött statisztikák szerint a reform és nyitás politikájának 1978-as meghirdetése óta - vagyis gyakorlatilag mióta lehetőségük van külföldön tanulni - összesen több mint nyolcszázezer kínai érkezett vissza hazájába felsőfokú tanulmányai után. A visszatérők száma évről évre nő, 2011-ben már a 190 ezret közelítette, mely 40 százalékos emelkedés a 2010-es adatokhoz képest.


A trendet erősíti a kínai gazdaságnak a világgazdasághoz viszonyított jó teljesítménye, az elmúlt évek töretlen gazdasági növekedése, valamint hogy a kelet-ázsiai ország - csakúgy, mint ahogyan az jellemző trend volt az elmúlt évtizedekben - továbbra is egyre több nemzetközi cég számára vonzó. A külföldről visszatérő kínaiak nemzetközi tapasztalata, nyelvtudása nem csak nekik, hanem a mind inkább nemzetközi szerepre törő kínai vállalatoknak is hasznára válhat, a hazatérők munkaerőpiaci helyzete igen erősnek mondható. A munkaadók körében előnynek számít a külföldi tapasztalat, emellett egy külföldi diploma kifejezetten pozitív alternatívát jelent a gyakorlati képzés, az innováció és a saját gondolatok "hiánya" miatt sokat kritizált kínai felsőoktatási rendszerrel szemben.

Az ország nagyvárosai a visszatérő kínaiak számára ma már a világ más metropoliszaival megegyező fejlődési lehetőségeket biztosítanak, ráadásul sem a vízummal, sem a munkavállalási engedély kiváltásával nem kell törődniük. A kínai álláskereső portálokon számos, kifejezetten külföldi tanulmányaiból visszatérőket kereső hirdetés olvasható, s ennek a csoportnak külön állásbörzéket is szerveznek. A visszatérők száma a jövőben is tovább emelkedhet, hiszen a középosztálybeliek számának bővülésével a külföldön tanulók száma is egyre emelkedik. Tavaly év végén már több mint másfél millió kínai tanult külföldön, legnépszerűbb az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Japán és Nagy-Britannia - az összes külföldön tanuló kétharmada ezeket az országokat választja célpontjául.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr825075824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása