Az emberek által történő nitrogén-kibocsátás harminc éven belül megközelítően 60 százalékkal nőtt Kínában, és jelentős veszélyt jelent földben, vízben és a levegőben - állapították meg kínai kutatók és a Stanford Woods Intézet szakértői közös tanulmányukban.

A tanulmány alap megállapítása, hogy a nagyarányú szennyezésért elsősorban a különböző ipari tevékenységek, az autók és a műtrágyák tehetők felelőssé. Kibocsátásuk az esők, a por és egyéb hordozók révén mély nyomot hagytak és hagynak a környezetben, veszélyeztetve az emberek egészségét. A kínai mezőgazdasági egyetemen Liu Hszüe-csün és Csang Fu-szuo vezette kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, miként növelhető az élelmiszertermelés a mesterséges tápanyagellátás okozta károk csökkentésével egyidejűen. Partnereik, Peter Vitousek és Pamela Matson ennek kiderítésében segítették őket. Számításaikhoz az 1980 és 2010 között Kína különböző területein begyűjtött és elemzett minták rendelkezésre álló adatait vették figyelembe.

Fusuo Zhang investigates root growth of a maize plant in the field to check if the root has been damaged by soil acidification.

<br />

Credit: F S Zhang.

Az elmúlt három évtizedben Kína lett a világon a legnagyobb nitrogén előállító és kibocsátó. Az országban felhasznált nitrogén műtrágya a termelés intenzitásának növelésével a szóban forgó időszakban megháromszorozódott, az állatállomány és a széntüzelés mértéke megnégyszereződött. A forgalomba helyezett gépjárművek száma hússzorosára bővült. Mindezekkel együtt, egyre több reaktív nitrogén jutott a környezetbe.    Káros hatása részben a levegő rossz minőségében, a talaj és a víz elsavasodásában, az üvegházgázok növekvő koncentrációjában mutatkozik meg és természetesen a biológiai diverzitásban is nyomot hagy - állapították meg a tanulmány szerzői. Általánosságban hozzátették: e jelenségek nyilvánvalóan a gyors ütemű és erős gazdasági növekedés számlájára írandók.

Kína több nitrogén hatóanyagú műtrágyát állít elő és használ, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió országai együttvéve. Kiderült: a nem hatékony felhasználás következtében ezek fele gáz vagy oldott formában elvész a környezetben. A kutatók kimagasló nitrogénszennyeződést mértek Kína több ipari régiójában, az északi, délkeleti és délnyugati országrészben. Északon - nemzetközi viszonylatban - korábban a világon sehol nem tapasztalt mértékű nitrogén lerakódást mértek. A szakemberek azt is megállapították, a lerakódás fokozódásának megakadályozására van mód, de ahhoz szigorú ellenőrzésre, a nitrogén mezőgazdasági hasznosításának ésszerű, környezetkímélő és hatékony módjára, továbbá az ipar és a szállítás, a közlekedés szigorú normák között tartására van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr485108150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása