A brit ingatlan-, infrastrukturális és közszolgáltatási piacokon fekteti be devizatartalékainak jelentős részét Kína - írta piaci adatokat idézve a Zsenmin Zsipao központi pártlap.

Az újság a Nagy-Britanniában regisztrált, teljes egészében a devizapiaci felügyeletért felelős kínai szabályozószerv, a SAFE tulajdonában lévő Gingko Tree befektetési társaság statisztikáit idézi. Ezek szerint a cég összesen már 1,6 milliárd dollár értékben vásárolt a szigetország piacán legalább négy, de a vállalathoz közelálló források szerint ennél több tranzakciót is lebonyolítva, ám nem mindegyiket hozták nyilvánosságra. A nyilvános üzletek között van ingatlanpiaci befektetés, amely londoni és manchesteri irodaházak megvételét jelenti, ezen túl a vízszolgáltatás és a diákszállás terén fektettek be a kínaiak.

A kelet-ázsiai ország szuverén befektetői alapja, a China Investment Corporation (CIC) szintén aktívnak mutatkozott az Egyesült Királyság piacán - jegyzi meg a Zsenmin Zsipao. A múlt ősszel több száz millió dollárt fektettek be az ingatlanpiacon, részesedést szereztek a Heathrow Airport Holdingsban és a Londonban és környékén működő Thames Water vízszolgáltató vállalatban. Üzleti befektetés szempontjából kiváló lehetőség adódik most a Nagy-Britanniában való bevásárlásra, a gazdasági válság következtében ugyanis az árcsökkenés a jellemző trend - idézte a Zsenmin Zsipao Hszi Csün-jangot, a sanghaji pénzügyi és gazdaságtudományi egyetem professzorát.

 Kína nem titkolt célja, hogy a korábban túlságosan is amerikai befektetésekbe irányuló devizatartalékait diverzifikálja. A CIC január közepén úgy fogalmazott: tavaly "túlvásárolta" magát amerikai és feltörekvő országokból származó eszközökkel, a jövőben portfóliójának kiegyensúlyozására törekszik majd. A vagyonkezelő az idén több részvényt vásárolna, növelné az előző évekhez képest a termelő- és ingatlan iparágakba, valamint az infrastruktúrába irányuló befektetéseit. A SAFE elsősorban a magas megtérülésű eszközökre koncentrál, mivel kormányzati ügynökségként a devizatartalékok értékének megőrzése és növelése elsődleges célja - fogalmazott a szervezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr815110110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása