Hiába a szigorú dohányzási tilalom, továbbra is emelkedik a beltéri helyiségekben füstölők száma a kelet-kínai Sanghajban - a helyi vezetés még szigorúbb szabályokkal és büntetésekkel harcolna a helyzet ellen.

A városban három évvel ezelőtt lépett életbe az a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozás, amely kötelezővé tette füstmentes övezetek kijelölését a beltéri közösségi terekben, így többek között a bárokban, iskolákban, kórházakban és éttermekben. Hiába tették ki azonban a dohányozni tilos táblákat a fenti helyeken, a tilalmat általában nem tartják be a városban. Az internetkávézókban, a szórakozóhelyeken és a vendéglátóhelyeken a legrosszabb a helyzet - derül ki a városvezetés egészségügyi hivatalának statisztikáiból. A helyzet annyira rossz, hogy a 23 milliós metropolisz szórakozóhelyeinek csaknem felében, az éttermeknek pedig több mint egynegyedében a nemdohányzó részeken is büntetlenül füstölnek a vendégek, ez az arány az előző évekhez képest ráadásul 2012-ben enyhe növekedést mutatott.

A jelenség egyik oka, hogy sok étterem attól való félelmében, hogy elveszti vendégét, nem ügyel a szabályok betartatására. Az is gond, hogy akit rajtakapnak, az első figyelmeztetés után mindössze 50-200 jüan (2-7 ezer forint) büntetést kell fizetnie. A hatóságok sem fordítanak elég figyelmet a helyzet kezelésére: tavaly egész évben mindössze száz dohányost, és alig kétszáz vállalkozást büntettek meg az egész városban, az új rendelkezések életbe lépése óta eltelt három évben 111 és 270 ezek száma. A városvezetés azt ígéri, a jövőben fokozza a dohányzás elleni - megelőző és az egészségi kockázatokra felhívó - kampányokat. Emellett tervezik, hogy a parkokban is betiltanák a dohányzást. A bírálók szerint azonban mindez nem lesz elég ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet.

Kínában jelenleg több mint 300 millióan dohányoznak, a passzív dohányzásnak kitettek száma 740 milliót tesz ki, évente csaknem egymillió halálozás hozható összefüggésbe a füstöléssel. A dohányipar ugyanakkor mintegy 20 millió munkahelyet működtet, és a költségvetési bevételek mintegy 6 százalékát adja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr255116073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása