Nyolcvanöt éves korában elhunyt Vu Zsen-pao, aki párttitkárként Kína leggazdagabb falujává tette Huahszit, a 74 emeletes felhőkarcolója révén a nemzetközi sajtóban is ismertté vált települést.

A hírt, miszerint a rendkívüli emberként ismert földműves hétfőn tüdőrákban meghalt, kedden közölte a kínai média. Vu már idejekorán, a reform és nyitás időszakának kezdetekor, az 1970-es évek végén ismerte fel a kínálkozó lehetőséget és kezdett üzletelni - akkor, amikor a kelet-kínai Csiangszu tartomány e kis falujában csak földutak voltak, azokon ökrös szekerek jártak, vagy emberek vontatták a kordét. Ma nem ritkák a Mercedesek, a BMW-k, a Cadillacek sem, de még Ferrarit is látni aszfaltútjain.  A falu tősgyökeres családjainak mindegyike önálló - 400 négyzetméteres - villával és legalább egy autóval rendelkezik. Minden egyes helyi polgárt száz százalékban ingyenes egészségügyi ellátás, a gyerekeket tandíjmentes oktatás illet meg. Az iskola jól képzett tanárokat alkalmaz.

 china village photoblog

A kétezres állandó lakosú Huahszi falut Vu Zsen-pao tette azzá, ami. Módszerét úgy jellemezik, hogy "a hagyományos kommunista alapelvek és a szabad piacgazdaság elegye". Amikor az élete utolsó időszakáig rendkívül energikus férfi, aki csak a helyi nyelvjárást beszélte, az MTI tudósítójának egy alkalommal interjút adott a "titokról", úgy fogalmazott, hogy "a nagy vezetőket mindig meghallgatjuk, majd követjük a saját magunk által választott utat". "Huahszi felett az ég a kommunista párt, Huahszi földje a szocializmus" - áll a falu himnuszában, s Vu, majd örökébe lépett fia és a falu vezetését alkotó családtagok mind-mind a kommunista pártot dicsőítették, miközben módszeresen építették fel több lábon álló gazdaságukat, üzemeiket, gyáraikat. A mezőgazdaságtól és textilipartól a szójaolaj előállításán és az alkatrészgyártáson át az acéliparig mindennel foglalkoztak. Több százmillió dolláros vagyonra tettek szert. Huahszi kelendő márkanév lett.

Vu büszke volt arra, hogy soha egy fillér hitelt nem vettek fel, kiterjedt külkapcsolataik voltak, Indiából és Brazíliából vették például a vasércet és a világ negyven országába exportálták feldolgozott termékeiket. A szövetkezeti formában működtetett falu 1998-ban az első volt a maga nemében, amelyet jegyeztek a tőzsdén.A falu lakosai, akik a hét minden napján dolgoznak, "a világ legjobb helyének" tartják szűkebb hazájukat. A falu megépítette a maga világparkját is, amiben helyet kaptak a legismertebb külföldi építészeti remekek másolatai. A villák mellé lakóparkot építettek, s kialakítottak egy helikopterleszálló-helyet is, ahol már néhány éve amerikai helikopterek parkoltak. Vu közel fél évszázadon át volt a falu első embere, nagy-nagy tisztelet övezte kiállásért, tudásáért és kiváló kapcsolataiért, amelyek révén olyan lehetőségekhez, engedélyekhez jutott, amelyekhez mások nem. Vu operát is írt faluja dicsőítésére, amelyet a helyi kultúrházban adtak elő.

huanxi tower

Vu kétszer is ott lehetett a kommunista párt kongresszusán és választott képviselője volt az országos népi gyűlésnek. Két alkalommal is elnyerte "az ország mintadolgozója" címet és a szegénység felszámolásának hozzájárulásáért is központi elismerésben részesült. Úgy tudni, az ő ötlete volt, hogy a falu 50. születésnapjára építsenek egy felhőkarcolót, amelyet sokan felesleges fényűzésnek ítéltek. A 3 milliárd jüan, vagyis körülbelül 102 milliárd forint beruházási értékű, 74 emeletes építmény a helyiek állítása szerint a világ 15. ilyen jellegű felhőkarcolója. Magasabb mint a párizsi Eiffel-torony, vagy a New York-i Chrysler Building. Szállodájában 826 szoba kapott helyet, benne 5000 ember egyidejű étkeztetésére van lehetőség. Bankett-termében 1500-an tudnak asztalhoz ülni. A toronyszálloda egyik - aranyból készült - egytonnás bivalyszobra 300 millió jüanba (10,2 milliárd forint) került.

A látványosságoknak is köszönhető, hogy a falu a belföldi turizmus kedvelt célpontja, évi csaknem kétmillió hazai turistával. A látogatók azért mennek, hogy megnézzék a "mintát", és tanuljanak belőle. Félő, a példa egyszeri volt és megismételhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr845149299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása