Kína gazdasága oly mértékű fejlődésen ment át az utóbbi években, Európáé pedig olyannyira legyengült, hogy Kína gazdasági teljesítménye már meghaladja az euróövezetét, és 2016-ra maga mögé utasítja az Egyesült Államokat is - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése alapján pénteken.

Bizton lehet számítani arra, hogy Kína gazdasága a következő években tovább növekszik, és a világgazdasági növekedés motorjaként szolgál majd. Abban az esetben azonban, ha nem nyernek még nagyobb lendületet a strukturális reformok, az országnak súlyos problémákkal kell majd szembenéznie - állapítja meg a párizsi székhelyű szervezet tanulmánya.  "A gazdaság fokozatos élénkülése erőteljes támogatást nyújt mindazoknak az ambiciózus terveknek a megvalósításához, amelyekre Kínának a gazdasági jólét fokozása felé vezető úton szüksége lesz" - fogalmazott Ángel Gurría, az OECD főtitkára pénteken Pekingben. A főtitkár üdvözölte egyúttal az új kínai vezetésnek azt a törekvését, hogy a gazdasági növekedés megerősítése és környezetbarátabbá tétele mellett a lakosság egyre szélesebb köre részesedjen annak hasznából.

Az OECD az idén 8,5 százalékos, jövőre pedig 8,9 százalékos GDP-növekedésre számít Kínában a 2012. évi 7,8 százalék után. Kína gazdasága oly mértékben megerősödött, és Európáé pedig olyan mértékben gyengült, hogy Kína gazdasági teljesítménye már megelőzte az euróövezetét. Vásárlóerőben Kína 2016-ra már az Egyesült Államokat is megelőzi majd - prognosztizálják az elemzők.  A tanulmány azonban rámutat a növekedés kockázataira is, ami 2013-ban elsősorban az export csökkenése és az infláció növekedése formájában jelentkezhet. A kockázatok között szerepel az ingatlanpiaci árrobbanás, az egyenlőtlenségek fokozódása, valamint a lakosság elöregedése is. A gazdasági szerkezet átalakításának felgyorsításával azonban Kína alacsony lakossági jövedelmű országból viszonylag könnyedén a középkategóriába emelkedhet fel - mutat rá a tanulmány.

Az OECD egyetért a kínai vezetés törekvésével a gazdaság export- és beruházás-függőségének enyhítésére a belföldi kereslet növekedésének és a szolgáltató szektor fejlesztésének támogatásával. A makrogazdasági adatok tanúsága szerint ennek a törekvésnek már meg is vannak az első eredményei.  A gazdaság modernizálásához az OECD a dereguláció felgyorsítását javasolja Kínának. A kamatok és árfolyamok szabályozását az OECD szerint liberalizálni kell, a tőkére vonatkozó korlátokat pedig fokozatosan le kell építeni. Meg kell könnyíteni a magánszektornak, hogy befektetéseket hajthasson végre, meg kell nyitni emellett a piacokat, és nagyobb védelmet kell biztosítani a szellemi termékekhez fűződő jogoknak is - idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung az OECD kínai gazdaságról készült elemzését.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr585163489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása