Vietnam azzal vádol egy kínai hajót, hogy üldözőbe vett egy vietnami halászhajót dél-kínai-tengeri vizeken, a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében, majd tüzet nyitott rá, felgyújtva ezzel a hajó kabinját, emellett Kína és Dél-Korea is tiltakozását fejezte ki kedden, miután a japán oktatási minisztérium olyan középiskolai tankönyveket hagyott jóvá, amelyek az ország területének neveznek két vitatott hovatartozású szigetcsoportot.

A múlt szerdai incidens "a vietnami szuverenitás megsértésének igen súlyos esete volt, emberéleteket veszélyeztetett, és megrongálta vietnami halászok tulajdonát" - hangoztatta hétfő éjjeli közleményében a hanoi kormány, és hivatalos panaszt tett Kína hanoi nagykövetségénél. A dokumentum azt követeli, hogy büntessék meg a felelősöket, és fizessenek kártérítést a halászoknak. Peking kedden visszautasította a vádat, miszerint a kínai eljáró hatóság kárt tett a halászhajóban. Egyúttal arra sürgette szomszédját, halászainak oktatásával vegye elejét annak, hogy kínai területekre tévedjenek. Az illegálisan tevékenykedő vietnami halászhajó elleni fellépés "megfelelő volt és ésszerű" – állapította meg Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő. Számos incidens történt már a szóban forgó vizeken, amelyek mélyén jelentős földgázkészletek rejlenek. Vietnam és Kína egyaránt magáénak vallja a Dél-kínai-tenger nagy területeit, ezen kívül a Fülöp-szigetek, Malajzia, Tajvan és Brunei is jogot formál annak egyes részeire.

A tankönyvek pedig a tokiói kormány álláspontjával megegyező módon Japán részének minősítik a Kelet-kínai-tengeren fekvő Szenkaku(kínaiul Tiaojü)-, valamint a japán-tengeri Dokdo(japánul Takesima)-szigeteket. Az előbbi terület Japán ellenőrzése alatt áll, de Kína magáénak vallja, míg az utóbbi felett Szöul gyakorol fennhatóságot, miközben Tokió szerint az japán terület. A két szomszédos ország korábban több ízben vádolta már Tokiót azzal, hogy iskolai tankönyveiben valótlanságokat állít. A szigetország II. világháborús szerepével kapcsolatos könyvrészeket érintő nézeteltérések miatt Dél-Koreában és Kínában több alkalommal törtek ki erőszaktól sem mentes Japán-ellenes tüntetések.

A dél-koreai külügyminisztérium a legutóbbi esettel kapcsolatban kedden behívatta Japán szöuli nagykövetét, és határozott tiltakozását fejezte ki. Kína ugyanakkor arra szólította fel Tokiót, hogy helyesen értékelje "a történelmet és a realitásokat". Peking ugyanis korábban "hazafiasabbá" tette saját oktatási programját, azaz olyan tananyagot vezetett be, amely Japán és több más délkelet-ázsiai országgal szembeni területi követeléseket bizonygat.  A három állam egyébként pont a keddi összezörrenéssel egy időben kezdett szabadkereskedelmi tárgyalásokat Szöulban. Egyes szakértők szerint az ehhez hasonló történelmi viták miatt az együttesen a globális GDP mintegy egyötödéért felelő három gazdaság közti kereskedelmi megállapodás megkötése egyelőre nehezen elképzelhető, bár az érintett kormányok a viszályok ellenére is hajlanak a megegyezésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr895173812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása