Hongkong stabilitásának és jólétének fenntartásához Kína-barát kormányzóra van szükség - szögezte le a Global Times című, a pekingi kormány egyik szócsövének számító kínai napilap.

A cikk azt követően jelent meg, hogy a hongkongi sajtóban, valamint a közvéleményben az elmúlt napokban heves vitát váltottak ki a kínai parlament jogi bizottságának elnöke, Csiao Hsziao-jang szavai. A politikus egy Peking-barát hongkongi törvényhozóknak szervezett sencseni fórumon úgy fogalmazott: a különleges igazgatású terület mindenkori kormányzója csak olyan ember lehet, aki "szereti az országot és szereti Hongkongot", s nem kerül összetűzésbe a pekingi vezetéssel. A szóba jöhető jelölt Csiao szerint "nem próbálja meg a Kínai Kommunista Párt hatalmát megdönteni, sem a szocializmus rendszerét megváltoztatni". A hongkongi kormányzó 2017-re előirányzott közvetlen választásáról Csiao úgy vélekedett: a procedúrának meg kell felelnie a hongkongi jogszabályoknak és a kínai parlament állandó bizottsága által hozott rendelkezéseknek, a jelölteket pedig a pekingi központi kormány állítaná. 

A hongkongi demokrácia-párti erők mindennek nyomán úgy fogalmaztak: ezek a feltételek a választások szabadságát veszélyeztetik, s az ellen egy tízezer főt mobilizáló, a város közlekedését megbénító demonstrációt helyeztek kilátásba.  A Global Times cikkében úgy fogalmaz: a különleges igazgatású területnek olyan vezetőre van szüksége, aki nem törekszik a kínai hatóságok támadására. A lap politikai szakértőket idéz állítása alátámasztására, így például Csen Li-csünt, a Szun Jat-szen Egyetem professzorát, aki szerint a hongkongi kormányzó egyfajta koordinátorként működik Hongkong és a központi kormány között, s mind a hongkongi emberek, mind a vezetés felé felelősséggel tartozik. 

Hongkong, mely korábban brit gyarmat volt, 1997-ben került vissza Kínához. A különleges igazgatású terület mini-alkotmányában lefektetett elvek szerint a terület számára biztosítani kell, hogy általános választásokon határozzanak a törvényhozás összetételéről és a kormányzó személyéről. Erre Peking szerint legkorábban 2017-ben kerülhet sor, s annak keretei hivatalosan egyelőre nem tisztázottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr95184136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása