Gyors és nyílt tájékoztatást, valamint erőforrásainak fokozott mozgósítását ígérte a kínai vezetés a H7N9 típusú vírus okozta madárinfluenza-esetekkel kapcsolatban. A lakosság kifogásolta a késői tájékoztatást, a WHO szerint viszont a kínai hatóságok időben jelezték az eseteket.

A madárinfluenza korábban embereken ki nem mutatott vírusa eddig három ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma kilenc. Az érintettek mindannyian tüdőgyulladás tüneteivel kerültek kórházba, javulás egyiken sem mutatkozik. A megbetegedéseket eddig kivétel nélkül az ország keleti részeiből, Csöcsiang, Csiangszu, Anhuj tartományokból és Sanghaj városából jelentették. A hatóságok vizsgálják a megbetegedettek közvetlen környezetében élőket, családtagjaikat, rokonaikat, de eddig  nem találták annak jelét, hogy a vírus emberről emberre is terjedne. Nem találtak eddig fertőzött szárnyast sem, ami arra utalhat, hogy a H7N9 az állatokon tünetmentes marad, csak az azokkal kapcsolatba kerülő embereket betegíti meg.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság szerda esti közleményében úgy fogalmazott, hogy országszerte mozgósítják erőforrásaikat a vírus leküzdésére. A hatóság rendszeres tájékoztatást ígért a megbetegedésekkel és a vírussal kapcsolatos információkat illetően mind a kínai lakosságnak, mind pedig a külvilágnak. A központi vezetést a megbetegedések múlt vasárnapi nyilvánosságra hozatala után súlyos kritika érte: a lakosság és a média kifogásolta, hogy a február végén megbetegedett és március elején elhunyt fertőzöttekről csak hetekkel később adtak hírt.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont úgy fogalmazott, hogy a kínai hatóságok időben jelezték az eseteket, a kínai vezetés pedig komoly erőfeszítéseket tesz a helyzet kezelésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr335195868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása