A pekingi levegőszennyezés elleni fővárosi küzdelem semmit nem ér, ha nem lépnek fel egyidejűleg a környező területek növekvő szénfogyasztása ellen - állapította meg a Greenpeace természetvédelmi és környezetvédelmi szervezet Kínában is publikált, közelmúltbéli tanulmányában.

A hivatalos kínai statisztikák és a tudományos értékelések is azt igazolják, hogy a három legnagyobb szennyező forrás közül a széntüzelés a leginkább felelős a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid és a - 2,5 mikron alatti átmérőjű - szállópor-szennyeződésért (PM2,5) az országban. Egy kutatói felmérés szerint a fővárosi PM2,5 szennyezettségért átlagosan mintegy 39 százalékban a városon kívüli kibocsátók okolhatók. Tartós déli irányú szél esetén a nem pekingi eredetű szennyezettség aránya 50-70 százalékra is megnőhet a fővárosi légkörben. A szomszédos Hopej tartomány és Santung 2011-ben együttesen csaknem 700 millió tonna szenet égetett el. A kínai tartományok közül ez a kettő az első, illetve negyedik legnagyobb szénfelhasználó. Egyenként is többet tüzeltek el, mint Németország, Európa legnagyobb gazdasága. A kettő együtt pedig meghaladta India éves felhasználását. Másfajta megközelítésben: a kínai főváros 600 kilométeres körzetében több szenet használtak fel, mint az Egyesült Államokban.

A szakértők határozottan állítják, hogy Hopej tartomány energiafelhasználásának radikális átalakítása, a széntüzelés korlátozása nélkül a pekingi kormányzat több százmilliós költséggel tervezett, levegőminőséget javítani hivatott intézkedései legfeljebb ha enyhíthetik a bajt. Még akkor is, ha Pekingben a tervezett 7 millió tonnás megtakarítással sikerül 15 millió tonnában maximálni az éves szénfelhasználást. A helyzet fonákságát jelzi, hogy miközben a főváros nagy erőfeszítések árán sikeresen csökkentette a károsanyag- kibocsátását, ez 2011-ben Santungban és Hopejben drámai mértékben növekedett. A kén-dioxid-szennyezés az előbbiben 19 százalékkal, utóbbiban 15 százalékkal nőtt éves szinten.

A Greenpeace 2008 és 2012 közötti kutatási eredményekre alapozott előrejelzése szerint a kínai főváros ismert politikájának figyelembe vételével, ilyen körülmények között Peking legfeljebb 2031-re érheti el a levegőminőség országos egészségügyi szabványértékét. Ez pedig azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványát ennél is később tudja teljesíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr395214223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása