Margaret Thatcher volt az, aki 1982-ben megkezdte az előkészületeket ahhoz, hogy Hongkong százéves brit fennhatóságot követően visszakerüljön Kínához - emlékeztetnek az elhunyt egykori brit miniszterelnökről szóló keddi írásaikban hongkongi és pekingi lapok.

Thatcher gyakran megfordult Hongkongban, és 1993-ban megjelent visszaemlékezéseiben azt is bevallotta, lehangolta a tudat, hogy "fel kell adnia" a várost - írta a hongkongi South China Morning Post című lap. Hongkong Kínához való visszatérésének tizedik évfordulóján, 2007-ben egy rádióinterjúban Thatcher úgy nyilatkozott, hogy az 1982-es tárgyalások előtt még úgy gondolta, a brit közigazgatást az 1997-ben lejáró határidő után is fenn kell tartani Hongkongban. Amikor kiderült, hogy ez lehetetlen, akkor arra törekedett, hogy a tárgyalópartnere, Teng Hsziao-ping által javasolt megoldás - egy ország, két társadalmi rendszer - keretein belül több olyan elemet sikerüljön megőrizni, amelyek Hongkongot különlegessé tették.

David Tang hongkongi üzletember - aki közeli kapcsolatokat ápolt vele - a lap szerint úgy nyilatkozott, hogy annak idején sok gazdag ember szerette volna, ha Thatcher nem megy bele az átadásba. "De a mai helyzet bizonyítja, hogy amit tett, helyes volt" - tette hozzá Tang. A China Daily című angol nyelvű kínai napilap összeállításában szakértők azt emelték ki, hogy a Vaslady, bár elkötelezetten képviselte a brit érdekeket, pragmatikus volt és fontosnak tartotta a brit-kínai kapcsolatokat. Szerepe volt abban is, hogy a Nyugat megértette, a hidegháború időszakában is szükség volt a Pekinggel való kommunikációra.  

Ami Hongkongot illeti, a tárgyalás útját választotta és nem a konfrontációt - jegyezte meg Tien Tö-ven, a társadalomtudományi akadémia szakértője. Hozzátette: a brit miniszterelnök ezzel elősegítette azokat a kedvező körülményeket, amelyek fontosak voltak az ország számára a kínai reform elindításának időszakában. Margaret Thatcher négy alkalommal járt Kínában, először 1977-ben még mint brit ellenzéki pártvezető. Hivatalban lévő miniszterelnökként 1982-ben tárgyalt először Pekingben, amikor megkezdődött Hongkong átadás-átvételének egyeztetése. Az erről szóló végleges megállapodást egy közös közleményben rögzítették két évvel később.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr925214214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása