A pekingi Tiltott Város, az egykori császári palota, ma Palotamúzeum épületeinek, környezetének átfogó értékmegőrző programjáról döntött a kínai kormány - számoltak be a kínai lapok csütörtökön.

A múzeum kurátora, San Csi-hszing arról számolt be az újságíróknak, hogy egy sor projekttel készülnek a 170 ezer négyzetméteren elterülő, fából készült épületkomplexum, továbbá az 1,8 millió darab műtárgy, kulturális ereklye védelmére. A program része a földalatti raktárak átépítése, a kulturális emlékek helyreállítása és az infrastruktúra felújítása. A jelenlegi problémák egy része éppen a nem hatékony helykihasználás, az elavult infrastruktúra, az elégtelen tűz- és földrengés-védelem, valamint a behatolók elleni megfelelő biztonság hiánya. A tervek szerint az egykori palotavárost 2020-ra - a császári palota fennállásának 600. évfordulójára - első osztályú múzeummá építik. San úgy fogalmazott, hogy a hamarosan kezdődő munka további 600 évre akarja szolgálni Kína e fontos szimbólumát.

 A hagyományos kínai palotaépítészet remekműve 1987-ben került föl az UNESCO világörökségi listájára mint a világ legnagyobb fennmaradt ősi faszerkezetű épületeinek együttese. A Peking központjában található Tiltott Város csaknem 500 évig szolgált a Csing és Ming dinasztiák 24 uralkodójának lakhelyéül, a kínai kormány politikai központjául. 1406 és 1420 között épült, összesen 980 tradicionálisan kínai stílusú épületet foglal magába. A múzeumot 1925-ben alapították, évente több mint 14 millió látogató keresi fel.

1 komment

Címkék: turizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr875233963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dynax5 2013.04.19. 15:30:03

2006-ban volt szerencsém megnézni belülről is. Fantasztikus tanúja egy letűnt kornak, mindenki nézze meg aki teheti!
süti beállítások módosítása