A pekingi rendőrség őrizetbe vett egy ügyvédet és egy aktivistát, aki azt követelte egy utcai demonstráción, hogy hozzák nyilvánosságra a kommunista párt vezető testületeibe választott tisztségviselők és családtagjaik vagyonnyilatkozatát - tudta meg a hongkongi South China Morning Post című lap.

Az újság pénteki online kiadásában arról is beszámol, hogy nem ez az első ilyen eset, s úgy tudja, legkevesebb nyolc embert tartanak fogva "illegális gyülekezésért" vagy szervezkedés miatt. Legutóbb Ting Csia-hszi ügyvédet vezették el közterületről szerdán este nyolc óra tájban. Ugyancsak szerda este Csao Csang-csing aktivistát is bevitték a rendőrségre a hatóságok. Mindkettőjük számítógépét, telefonjait lefoglalták. Az 1989-es diáklázadás óta veterán aktivistának számító Csao feleségét tájékoztatták férje hollétéről. A lap információi szerint mindkét férfi aktív részvevője és szervezője a vezetők vagyonnyilatkozatának követelő kampánynak, továbbá tagjai az Új Polgár elnevezésű mozgalomnak, amelyet egy jogtudós indított el.

A kampányban részt vevők tavaly december óta szervezik online aláírásgyűjtésüket annak érdekében, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának 205 tagja tegye közzé családja vagyoni helyzetét. Az erről szóló nyílt levél csaknem 7700 eddigi aláírója ezt szükséges lépésnek tartja a korrupció elleni harc jegyében. A követelés elvben összhangban van a KKP tavaly novemberben megválasztott vezetésének sokat hangoztatott céljaival - emlékeztet a hongkongi lap. A cikkíró utal rá, hogy március végén négy aktivistát már őrizetbe vettek, mert a városközpontban transzparensekkel követelték a vagyonnyilatkozatokat. Egyiküket óvadék ellenében szabadon engedték. A kampány egyik kulcsemberét, Szun Han-hujt és egy társát szintén ezen a héten vették őrizetbe - tudatta még elfogása előtt Ting Twitter-üzenetében. Két további társuk hollétéről nem tudnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr155235597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása