A városkörnyéki sertéstenyészetek túlzsúfoltsága lehetett a március eleji tömeges disznóelhullás fő oka, ekkor több mint 16 ezer állatot halásztak ki Sanghaj fő folyójából.

A sina.com hírportál jelentése szerint a Sanghajt környező sertéstelepeken nevelt állatok száma az elmúlt évtizedben megduplázódott, 2012-ben éves szinten már 7,5 milliót tett ki. A kínai lakosság folyamatosan növekvő sertéshús-fogyasztása és az árak emelkedése miatt a helyi gazdálkodók minden lehetséges módot kihasználnak állományuk növelésére. A prognózisok szerint ráadásul a sertéstenyésztés hosszú távon is a jövedelmező ágak közé tartozik az országban: a kínai lakosság az évtized végére a mostaninál 20 százalékkal több, mintegy 60 millió tonna disznóhúst fogyaszthat. Az állomány bővülésével párhuzamosan a telepek alapterülete ugyanakkor nemhogy nőtt volna, hanem a helyi kormányok ingatlanpolitikájának következtében jelentősen csökkent, s ezzel a sertések tömeges megbetegedésének a kockázata is jelentősen megnőtt.

A problémára a szakemberek már korábban felhívták a figyelmet a helyi sajtóban, egy állatorvos pedig év elején megerősítette: a korábbi évek átlagánál több állat hullott el a téli-kora tavaszi időszakban a térségben valamilyen betegség következtében. Amennyiben a helyzeten nem változtatnak rövid időn belül, a március eleji esetet könnyen újabbak követhetik. Korábban azt feltételezték, hogy az állatok a fokozott ellenőrzések és szigorú büntetések miatt kerültek hirtelen tömegesen a vízbe, az illegális kereskedők a betegség miatt elhullott sertések húsát ugyanis a feketepiacon értékesítették. A kereskedés ellen a sanghaji hatóságok fokozott harcot hirdettek, s az elmúlt hónapokban több tucat embert ítéltek börtönbüntetésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr175247259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása