Két huszonéves tibeti szerzetes felgyújtotta magát a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Apa megyéjének Kirti kolostorában. Imát mondtak értük, holttestüket pedig csütörtökön elhamvasztották - jelentette az amerikai székhelyű Szabad Ázsia Rádió és a Free Tibet szervezet londoni központja.

A 20, illetve 23 éves szerzetes még szerdán követte el az öngyilkosságot a kolostor területén, ismeretlen körülmények között. Más források szerint egy 23 éves nő a közeli Rangtang megyében velük egy napon végzett magával. 2009 tavasza óta több mint százan vetettek véget hasonló módon az életüknek Tibetben, illetve tibetiek lakta területeken. Tibeti emigráns szervezetek szerint az önégetések tiltakozások a kínai uralom ellen. A pekingi és a helyi tibeti hatóságok ezt részben elismerve azonban úgy vélik, a Tibet elszakítására törekvők veszik rá a többségükben fiatal embereket tettük elkövetésére, hogy napirenden tartsák Tibet függetlenségének ügyét.

Az idén januárban felfüggesztett halálbüntetésre, lényegében életfogytig tartó szabadságvesztésre, illetve tíz év börtönre ítélt egy kínai bíróság két tibetit, mert nyolc embert rávettek arra, hogy gyújtsák fel magukat a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban. A fővádlott épp a Kirti kolostor szerzetese volt, aki a hivatalos beszámolók szerint vallomásában elismerte: a helyi szerzeteseknek és buddhista hívőknek azt hirdette, hogy az önégetés nem ellentétes a buddhista tanításokkal, s akik így lesznek öngyilkosok, azok hősök. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban korábban hat tibetit ítéltek különböző időtartamú szabadságvesztésre egy falusi fiatalember tavaly októberi önégetésében való közreműködésükért.

Szólj hozzá!

Címkék: Tibet

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr165247268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása