A jövőben fokozott ellenőrzésre számíthatnak a Kínában tanító külföldiek, miután rövid időn belül két, gyerekekkel kapcsolatos szexbotrány is rámutatott kínai "átvilágításuk" hiányosságaira.

Egyik eset sem Kína területén történt, ugyanakkor az országban élő külföldieket érint. A múlt héten az egyik neves pekingi nemzetközi iskola brit állampolgárságú korábbi tanáráról derült ki, hogy Nagy-Britanniában a rendőrség gyerekpornó terjesztése és kiskorúak szexuális zaklatása miatt vizsgálódik utána. A 46 éves férfi több mint négy évig tanított az intézményben, melyet tavaly májusban hagyott ott, azóta pedig érvényes vízum nélkül tartózkodott az országban. Egy másik, nagy társadalmi visszhangot kiváltott eset során egy korábban Nankingban tanító amerikai állampolgárról bizonyosodott be, hogy saját országában gyermekpornó birtoklása miatt kétszer elítélték. A 63 éves férfi büntetett előélete ellenére - illetve az elégtelen ellenőrzés következményeként - csaknem hat évig taníthatott kínai fiataloknak angol nyelvet.

A botrányokat követően a külföldi szakemberekkel kapcsolatos ügyek intézéséért felelős hivatal közleményében a tanári állásokra jelentkező külföldiek fokozott ellenőrzését szorgalmazza.  Az ügy kapcsán a China Daily napilapnak nyilatkozó, a hivatalt vezető Hszia Ping úgy fogalmazott: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő az országban, és hogy a büntetett előéletű külföldiek ne vállalhassanak munkát Kínában. Hszia emlékeztetett: jelenleg mintegy 180 ezer külföldi szakember dolgozik a kulturális és oktatási szférában az ország határain belül, túlnyomó többségük kiemelkedő munkát végez, és jelentős mértékben hozzájárul az ország fejlődéséhez. A szigorításokra azért van szükség, hogy a "rossz szándékú" kisebbséget távol tartsák - mondta Hszia.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr825262703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása