Dollár ezreket költött drága ajándékokra a hongkongi korrupcióellenes független bizottság (ICAC) korábbi vezetője. A közvéleményben ellenérzéseket kiváltó gyakorlatról a szervezet értesítette a különleges közigazgatási terület törvényhozását - derült ki a hongkongi média csütörtöki beszámolóiból.

Tavaly a szervezet többször is hallatott magáról, amikor több korrupciógyanús ügyben vizsgálatot kezdeményezett a város milliárdos üzletemberei, esetenként politikusai ellen. Most viszont azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyilvánosságra került, vezetője, a nemrégiben nyugállományba vonult Timothy Tung ötéves hivatali időszakában jelentős összegeket költött ajándékokra. Az ajándéktárgyak között az ICAC központjának kristályból készült kicsinyített mását, drága - ICAC-emblémával ellátott - tollakat említenek, 200 dollár értékű fényképezőgépeket, digitális fényképkereteket, de több mint 6200 dollár értékben édességek, csokoládék, holdsütemények is szerepeltek a listán.

Az ajándékok többsége, úgy tudni, szárazföldi kínai vezetőknél kötött ki. A bírálók megjegyzik, hogy e szervezet vezetőjeként, Tungnak tartózkodnia kellett volna a Kínában egyébként általánosan bevett ajándékozási szokásoktól. Vannak, akik a történteket úgy értelmezik, hogy Tung közpénzből igyekezett a pekingi vezetés kegyeibe férkőzni, s nagyvonalúságának szerepe lehetett abban, hogy a kínai népfront hongkongi delegáltja lett. A szervezet szóvivője kijelentette, nincs semmi takargatnivalójuk, állnak akár további vizsgálatok elé, és továbbra is elkötelezetten törekszenek arra, hogy Hongkongról megmaradjon a "korrupciómentes város" képe.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr495262694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása