Stagnált a kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok profitja a tavalyi év során, a kilátásokat illetően ugyanakkor optimisták a cégek - derül ki egy friss jelentésből.

A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok teljesítményét évente összefoglaló Wind Information adatsoraiból kiderül: bár a cégek bevétele növekedést mutat, nettó nyereségük stagnált 2011-hez képest, az elmúlt öt év legrosszabb eredményét produkálva tavaly. A mintegy 2500 tőzsdei cég összbevétele tavaly elérte a 24 ezer milliárd jüant (888 ezer milliárd forint), ami éves bázison 8 százalékos növekedés, profitjuk 1,95 ezer milliárd jüan (72 ezer milliárd forint) volt, csakúgy, mint 2011-ben. A nyereségüket növelni tudó vállalatok száma tavalyhoz képest csökkent, a veszteséget elkönyvelőké pedig némiképp nőtt. Csaknem 50 százalékkal kevesebb cég zárta jelentős, vagyis 30 százaléknál is magasabb plusszal az évet, számuk tavaly 557 volt. A legjobban teljesítő ágazatnak a szolgáltatási szektor és az élelmiszeripar bizonyult, míg jelentősen lassult profit növekedése egyebek közt az acélipar és az építőanyag-ipar szereplői között - állítja a Wind Information.

A China Daily napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint a gyenge nyereségnövekedés ellenére a cégek optimisták a kilátásokat illetően. Ennek jogosságát az első két hónap jó teljesítménye is alátámasztja, s a reformszemléletűnek tartott új kínai vezetés által megígért, régóta halogatott piaci reformok feltételezhető bevezetése is segítheti. Emellett a kínai gazdaság szerkezetátalakítása és a bérek emelkedése szintén jó alapot adhatnak a tőzsdei mutatók növekedésére. Optimizmusának adott hangot az egyik legolvasottabb hírportál, a sina.com január eleji, internetes közvélemény-kutatásán résztvevő befektetők többsége is a jövő évi tőzsdei kilátásokkal kapcsolatban. A több mint 33 ezer válaszadó több mint 95 százaléka gondolta úgy: a tavalyi év utolsó kereskedési napján 2269,13 ponton zárt sanghaji tőzsdeindex a jövő év végén is 2000 pont felett marad, 60 százalékuk szerint pedig a 2500-as határt is túllépi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr535279910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása