Az elmúlt évek egyik legnagyobb médiavisszhangját kiváltó esete után Kínában a héten a sajtó figyelme is ráirányult az igazságtalanul bebörtönzöttek helyzetére és kárpótlásának kérdésére.

 A témát reflektorfénybe helyező eset 2003-ig nyúlik vissza, mikor egy 17 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért - mint utólag kiderült, ártatlanul - börtönbe zárták Csang Kao-pinget és Csang Hujt. A két férfi egy nappal a fiatal nő halála előtt felvette autójába az út mentén stoppoló lányt, s jó szándékáért csaknem 10 évi börtönnel fizetett. A feltételezett tettesek ellen a hatóságok nem tudtak bizonyítékot felmutatni, de a két férfi - amint arról szabadulásuk után beszámoltak a sajtóban - a rendőrök nyomására végül bűnösnek vallotta magát. Szabadulásuk után a rendőrség nyilvánosan bocsánatot kért a két férfitől és azok családjától, s a hivatali visszaélések visszamenőleges vizsgálatát, a bűnösök megbüntetését ígérte. Az ártatlanul bebörtönzöttek most több mint hétmillió jüan (259 millió forint) kártérítést követelnek szenvedésükért, amely a többszöröse a korábban hasonló esetben megítélt összegeknek.

Az esettel kapcsolatban a Zsenmin Zsipao központi pártlap éles hangú írásában a hét elején leszögezte: az áldozatokat az államnak kárpótolnia kell, s el kell kerülni az ügy egyes hatalmi ágak közti tologatását, a kárpótlás halogatását a felelősök és bűnbakok keresése miatt. A lap a kárpótlási rendszer hiányosságaira is rámutat: mondván, az esetek többségében elsősorban az igazságtalanul bebörtönzöttek közvetlenül kiesett bérét téríti meg az állam, a pszichológiai, egészségi károkért ritkán, s akkor is csupán elenyésző összeget fizetnek. A rendszer reformra szorul - ismeri el a Zsenmin Zsipao, neves szakértők ezt alátámasztó véleményét idézve. A legfelsőbb bíróság honlapján a szervezet ügyvezető elnök-helyettese, Sen Tö-jong az esettel kapcsolatos írásában azt emeli ki: az ártatlanul bebörtönzöttek ügyének kezelését többek közt a társadalom bizalmának megerősítése miatt kiemelten kell kezelni. Jelentős erőfeszítéseket kell tenni a megelőzés érdekében is, mert ezek az ügyek az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat is csorbítják - áll az írásban.

A South China Morning Post kommentárjában a kikényszerített vallomások rendszerének, a rendőri erőszak és embertelen bánásmód végét követeli. Az újság úgy fogalmaz: ennek a gyakorlatnak a fennmaradásával a kínai vezetők által meghirdetett "nemzeti újjászületés" csak álom marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr735287000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása