Új típusú kormányzásra és a vezetéshez való ugyancsak új típusú hozzáállásra kell felkészülni a hatalomátadás után Kínában, az őrségváltás ugyanis generációs váltás is a politikusnemzedékek között - írja a Hszinhua hírügynökség a Kínai Kommunista Párt (KKP) jelenleg is zajló XVIII. kongresszusa kapcsán, melyen a kelet-ázsiai ország új vezetőit is megválasztják.

A hírügynökség Taj Jen-csünt, a KKP központi bizottsága pártiskolájának szakértőjét idézi, aki a hatalomátadással kapcsolatosan arra emlékeztet: a kelet-ázsiai ország leendő vezetői mind az 1950-es és 1960-as években születtek, s - elődeiktől eltérően - már az "új Kína" idején nőttek fel. Gyermekkorukat békeidőben töltötték, iskoláikat megszakítás nélkül végezhették, oktatásukat a szocializmus főáramlatú ideológiája kísérte végig - sorolja a professzor. Taj az előző század közepe után született generációt éppen ezért "iskolázott fiataloknak" nevezi, egyidejűleg idealistának és realistának  minősítve őket. Utóbbi jelzőt azért használja, mert a béke évei ellenére a generáció sokkokat is megtapasztalt, így átélte az 1958-as "nagy ugrást", az 1959-62 közötti "három nehéz évet" és az 1966-76 közti kulturális forradalmat is.

Az új politikusgeneráció közös jellemzője az is, hogy tagjai a legalsóbb szinteken kezdték pályájukat, fokozatosan felküzdve magukat a vezetésbe, ez abban segíti őket, hogy az állami ügyeket a közemberek szemszögéből is meg tudják ítélni - véli Taj.

A hatalomra lépő generáció közös jellemzője az is, hogy magas színvonalú oktatásban vettek részt és szilárd szakmai háttérrel rendelkeznek. A leendő vezetők szinte kivétel nélkül mester- vagy doktori fokozatot szereztek, sokan közülük társadalomtudományokat, politológiát, jogot és közgazdaságtant tanultak, ami elődeik számára még elérhetetlen volt. A leendő vezetés a korábbinál nemzetközibb is, míg ugyanis a megelőző generáció tagjai jobbára a Szovjetunióban tanultak, a most hatalomra lépők már az egyesült államokbeli és európai tanulmányi, szakmai tapasztalattal is rendelkeznek. 

Hszie Csün-tao, a pártiskola egy másik professzora a leendő vezetésről nyilatkozva úgy fogalmaz: annak képviselői nem konzervatívak és nem hajlíthatatlanok, garantálni fogják a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus továbbépítését. "Részt vettek a reform és nyitás folyamatában,  és előnyt szereztek abból. Tudják, mi volt előtte, egyikük sem akar ahhoz visszatérni" - véli Hszie.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr864905228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása