A turizmus elősegítését szolgáló szövetség létrehozására készül Kína a közép- és kelet-európai országokkal, ami Magyarország számára is kedvező lehetőségeket hozhat a jövőben - közölte Vértes Róbert, a Magyar Turizmus Zrt. pekingi irodavezetője.

Ven Csia-pao kínai kormányfő áprilisban Varsóban a régió országaival közös találkozón egy sor projekt tervét vetette fel a jelenlévő tíz uniós és hat nem uniós ország magas szintű képviselőinek, továbbá egy 12 pontos javaslatsort tett az asztalra. Ennek része a turisztikai együttműködés is, aminek indítását az évente megrendezésre kerülő, idei sanghaji turisztikai fesztiválra időzítették. "Amint a tervezett keretmegállapodást minden érintett ország elfogadja, Magyarország és Csehország eddigi helyzeti előnye várhatóan tovább fog nőni. Jelenleg ugyanis egyedül ez a két ország rendelkezik turisztikai képviselettel, és a térségből ez a két ország van jelen intenzív marketing munkával a kínai piacon" - vélte Vértes Róbert.

Kínai részről a hétvégén Sanghajban ismertették 16 ország képviselői számára azokat az elképzeléseket és kereteket, amelyekkel a kölcsönös együttműködést elképzelik. Ezek között van például a csoportok küldéséhez szükséges feltételek megteremtése, a turistaútvonalak közös fejlesztése és azok népszerűsítése, a turizmus különböző fajtáinak, így a szabadidős, a kulturális célú és az oktatási turizmusnak is a terjesztése. Kína kész a közös marketingre, a turisztikai termékek piaci népszerűsítésére, a kölcsönös látogatásokra, illetve turisztikai szakemberek, újságírók utaztatására is.

Kínában a gazdaság stratégiai ágazatává minősítették a turizmust, a politika ösztönzi a kínai turisták más államokba utazását, és ez nagy lehetőség a fogadó országok számára. Magyarország 2011-ben csaknem 60 ezer kínai beutazót regisztrált, a vendégéjszakák száma megközelítette a 115 ezret. A legnagyobb konkurense, Csehország ennek körülbelül a dupláját teljesítette. A tavalyi magyar eredmények a beutazások területén 25 százalékos, míg a vendégéjszakák számát tekintve 44 százalékos bővülést mutattak az előző év adataihoz képest. Az idén mindkét vonatkozásban 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani, annak ellenére, hogy a közvetlen légi járat hiányának vannak negatív jelei - jegyezte meg Vértes Róbert, hozzátéve, hogy ismeretei szerint Csehország már tárgyal egy direkt Prága-Peking vonal elindításáról.

A hétvégén befejeződött nemzetközi sanghaji turisztikai kiállításról szólva Vértes Róbert elmondta, Magyarországról 36 négyzetméteren hat társkiállító volt jelen. Szerinte ugyanakkor az effajta rendezvények egyre kevésbé bizonyulnak hatékony marketing eszköznek, a nemzeti turisztikai hivataloknak új koncepcióra lenne szükségük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr784917427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása