Kína sosem fogja elfogadni Japán ellenőrzését a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri Tiaojü, japánul Szenkaku-szigetek körüli vizek felett, ahogyan ezt a múltban sem tette - erősítette meg a kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén.

Kína mindig is azon a véleményen volt, hogy a japán ellenőrzés a kérdéses területek felett törvénytelen és érvénytelen - szögezte le Hua Csun-jing válaszul arra, hogy Gemba Koicsiró japán külügyminiszter egy amerikai lapban azt írta, Kína nem hajlandó elfogadni a háború utáni nemzetközi rendet. "A japán külügyi vezető megjegyzése téves és felelőtlen" - húzta alá Hua, majd utalt az 1943-as kairói nyilatkozatra és az 1945-öt potsdami határozatra, mint a háború utáni rendezés alapdokumentumaira. Peking szerint ezek alapján kellett volna rendezni a két ország területi vitáit. Ezzel szemben Tokió - alaptalanul - az 1951-es San Franciscó-i békeszerződésre hivatkozik, amelyet Kína nem írt alá - emlékeztetett Hua.

Japán provokatív cselekményei arra utalnak, hogy Tokió megkérdőjelezi a háború utáni nemzetközi rendet - magyarázta a pekingi szóvivő, aki szerint a jelenlegi feszültség a két ország között azért mérgesedhetett el, mert Japán nem nézett szembe kritikusan katonai agresszor múltjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr274920559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása