A kínai export  mindössze 2,9 százalékkal bővült novemberben éves viszonylatban, míg az import egy szinten maradt a tavalyi azonos időszakáéval - jelentette a kínai fővámhivatal hétfőn.

A várnál jóval kisebb növekedési ütem miatt csalódottságuknak adtak hangot gazdasági elemzők. Novemberben októberhez képest 2,16 százalékkal nőtt a kivitel, miközben az import egy havi bővülése 11,2 százalék volt. A havi kereskedelmi többlet 19,63 milliárd dollárra zsugorodott, a kumulált idei kereskedelmi többlet pedig 201,05 milliárd dollár. A kereskedelmi minisztérium kutatóintézetének munkatársa szerint az adatok a tavalyi magas bázis miatt megtévesztőek. 2011 novemberében Kína az év legnagyobb importját produkálta, míg az export a harmadik  legmagasabb mértéket mutatta. A megfigyelők szerint az import ugyanakkor kifejezi az ország főbb kereskedelmi partnereinek gazdasági helyzetét, mivel az export termékek nagy részéhez import nyersanyagokra, alkatrészekre van szükség.

A Kína és az Európai Unió közötti kereskedelem az év első 11 hónapjában 4,1 százalékkal esett vissza, míg az Egyesült Államokkal ugyanebben az időszakban 8,2 százalékkal nőtt. Japán esetében 2,9 százalékos volt a visszaesés mértéke. Január és november között éves bázison 5,8 százalékkal bővült a kínai kereskedelmi forgalom. Az már egy ideje bizonyosra volt vehető, hogy az év végére tervezett 10 százalékos növekedés nem lesz teljesíthető. A friss becslések 6-7 százalékos éves bővülést jeleznek előre. A kínai kereskedelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a külkereskedelemre több irányú nyomás is nehezedik, s a gyenge globális kereslet mellett a növekvő hazai költségeket és a kereskedelmi protekcionizmust említette.

Az ipari termelés, az infláció, a fogyasztás és a beruházások vasárnap kiadott adatai ugyanakkor arról árulkodtak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága magához tért - állapították meg elemzők. Kínában a harmadik negyedévben a gazdasági növekedés három éve a legalacsonyabbra, 7,4 százalékra mérséklődött. A legtöbb elemző az éves GDP-növekedés mértékét 8 százalék alá, nem sokkal a 7,5 százalékos kormányzati terv fölé teszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaihirek.blog.hu/api/trackback/id/tr344959175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása